Entitet – Republika Srpska

Regija – Sarajevsko-romanijska

Opština – Pale/Sokolac

Mesto – Mokro/Ravna Romanija

Planina – Romanija

Koordinate – 43.89997, 18.65019

Ocena ferate: B/C

Godina gradnje: 2020

Dužina: 350 m

Visinska razlika: 160 m

Vreme penjanja: 1,30 h

Vreme pristupa:  20 min

Vreme povratka: 20 min

Via ferrata Sokolov put izgrađena je na Crvenim stijenama planine Romanije u Republici Srpskoj. Skoro čitavim delom je na teritoriji opštine Pale (iznad naselja Mokro), završetak je na samoj granici dve opštine, dok je pristup i povratak u opštini Sokolac (naselje Ravna Romanija). Od grada Sokoca udaljena je oko 17 km, od Sarajeva 35 km, a od državne granice sa Srbijom (granični prelaz Mali Zvornik) nešto više od 100 km. Ferata je zvanično otvorena 22.11.2020.godine i za kratko vreme postala vrlo popularna zbog svoje atraktivnosti. Izgrađena je u sklopu projekta “Enjoy Sarajevo-Romanija region” koji su finansirali Evropska unija i Savezna Republika Nemačka a zajednički implementirali Turistička organizacija Jahorina-Grad Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske (PKRS) i privredni subjekat Stanišić d.o.o Pale.

Pristup autom: Dolazak do ferate je od magistralnog puta M-19, između Sokoca i Sarajeva. Od Sokoca treba nakon 12,5 km skrenuti levo a iz Sarajeva nakon 30 km desno (slika 1). Dalje se nastavlja pored Manastira Sokolica koji se nalazi sa leve strane na 1,7 km od skretanja, a nakon još 2,8 km stiže se dobrim asfaltnim putem do Planinarskog doma “Crvene Stijene” (slika 2). Malo pre doma postoji proširenje gde se može parkirati nekoliko vozila.

Slika1: Pristupni put do ferate od magistralnog puta Sokolac-Sarajevo
Slika2: Planinarski dom na mapi i staza do ferate

Polazak na feratu je od Planinarskog doma “Crvene Stijene” (1365 mn/v) čiji je domaćin Planinarsko društvo “Glasinac” Sokolac (slike 3 i 4). Odatle šumskom stazom za oko 20 min stižete podno Crvenih stijena na početak ferate (slike 5 i 6). Apsolutno je obavezno korišćenje propisane sertifikovane opreme za kretanje via feratom.

Slika3: Tabla1 ispred planinarskog doma
Slika4: Tabla2 ispred planinarskog doma
Slika5: Početni deo ferate
Slika6: Početni deo ferate

Ferata zaslužuje sve pohvale zbog raznovrsnosti i kreativnosti graditelja. Šlag na tortu predstavljaju žičani i tibetanski most pri vrhu ferate (slike 7 i 8), a pored njih tu su vertikalni i horizontalni delovi, kosine, čak i delovi sa silaskom, uz različite vrste metalnih gazišta (slike 9 i 10). Iako je u potpunosti opremljena veštačkim gazištima/hvatovima ferata nije lagana, sa previsnim delovima u vertikali i mnogo interesantnih detalja s merom zakomplikovanih, taman toliko da zahtevaju konstantnu pažnju a često i razmišljanje kako na najefikasniji i najbezbedniji način nastaviti dalje. Vrlo je pohvalno i to što je ferata besplatna i otvorena za sve. Ipak, ukoliko nemate dovoljno iskustva u kretanju feratama i niste sigurni u svoje sposobnosti nemojte kretati na feratu bez nekog iskusnijeg uz sebe. Više planinarskih društava iz Srbije organizuje odlazak na ovu feratu, te im se možete priključiti, ili se obratiti domaćinima iz PD “Glasinac” Sokolac za sve savete i pitanja.

Slika7: Žičani most
Slika8: Tibetanski most
Slika9: Dve vrste gazišta, kosina prelazi u vertikalu
Slika10: Još malo varijacija

Kraj ferate je na vrhu Crvene Stijene (1423 mn/v) (slike 11 i 12) a odatle do doma sledi povratak šumskom stazom za koji će vam biti potrebno oko 20 min. Iako je napisano da je vreme za prelazak ferate 1h 30min slobodno uračunajte duplo više, obzirom da ćete uživati u celokupnom ambijentu ferate, kao i pogledu sa nje, te ćete često poželeti da napravite pauzu za fotografisanje, ali i predah. Naravno, to činite tamo gde je bezbedno, uz dodatne mere opreza i sigurnosti (osigurajte se dodatnim karabinerom). Pored toga, kretanje feratom nije trka već adrenalinski užitak koji zahteva konstantnu pažnju i pribranost u svakom trenutku.

Slika11: Kraj ferate - izlazak na Crvene Stijene
Slika12: Crvene Stijene

U galeriji možete pogledati više slika sa ferate.

Dodatni sadržaj:

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Veliki Lupoglav 1652 m (najviši vrh Romanije)
  • Manastir Sokolica

 

Smeštaj

  • Planinarski dom „Crvene stijene“

 

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email