Viaferrata-balkan

DAHŠTAJN (Dachstein) – Tamo gde je sve počelo

Kao što smo pisali u rubrici “Nastanak i razvoj”, smatra se da je prva via ferata na svetu izgrađena na austrijskoj planini Dahštajn (Dachstein), 1843.godine. Planina Hoher Dahštajn (Hoher Dachstein) u Austriji popularno se naziva i „Planina tri države“. Ona zahvata delove tri  austrijske savezne države (leži na granici Gornje Austrije i Štajerske, a zahvata i delove Salzburga). Spada u Severne kraške Alpe a najviša tačka leži na nadmorskoj visini od 2.995m. Prvi uspon na vrh ostvaren je 1832. godine (Peter Gappmayr). Zajedno sa selom „Hallstatt“ čini kulturni krajolik „Salzkammergut“, 1997. godine upisan na „UNESCO“ listu svetske baštine u Evropi.

Na fascinantnoj padini južnog lica Dahštajna, između njegovih vrhova i doline Ens (Enns), u srcu regiona Šladming-Dahštajn (Schladming-Dachstein) smeštena je sunčana visoravan Ramzau (Ramsau plateau) . To je baza adrenalinskih užitaka u vidu via ferata. U ovom regionu nalazi se 26 ferata, od koji su 22 na Ramzau, a neke su specijalno dizajnirane za decu i mlade. Takođe, ovde se nalazi i Kalijev penjački centar, a iskusni vodiči nude kurseve za početnike na via feratama.

Super ferata Dahštajn

Pogledajte video koji prikazuje “Super feratu Dahštajn”. Ova ferata spaja najstariju feratu u Istočnim Alpima “Schulteranstieg“, sa još dve rute, “Anna” i “Johann”. Ferata spada u red najizazovnijih i najdužih via ferata u Alpima. Ocenjena je ocenom D/E (teško/izuzetno teško), sa oko 1200 m visinskog uspona, zaleđenim delovima i glečerom u spuštanju. Uspon feratom traje oko 5 h 30 min, pristup je oko 1h a silazak 1h 30 min. 

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ostavite odgovor