Viaferrata-balkan

VIA FERRATA VULIN POTOK

Via ferrata Vulin potok nalazi se u mestu Blagaj, udaljena oko 14 km od Mostara, 140 km od Sarajeva, a od graničnog prelaza Mali Zvornik u Srbiji 265 km. Izgrađena je na padinama Veleža, ispod 200 m visoke kamene litice na čijem se vrhu nalazi tvrđava herceg Stjepana Kosače iz 15-og veka, po čijoj je tituli Hercegovina i dobila ime. Ferata se nalazi blizu izvora reke Bune, najvećeg krašog izvora u Evropi. Pored izvora je izgrađena Derviška Tekija, kuća derviša iz 16-og veka. Ferata nosi naziv po Vulinom potoku, levoj pritoci Bune.

Feratu su izgradili, kako stoji napisano na ploči na početku ferate, Salih Mulaosmanović i Ibrahim Balalić, svijim znanjem, trudom i radom, sredstvima dobronamernih ljudi.

osnovne informacije

Entitet: Federacija Bosne i HercegovineUkupna dužina (cela staza): 6 km
Dužina kanjona: 1.5 km
Kanton/Županija: Hercegovačko-neretvanski

Ukupna visinska razlika: 370 m

Grad: MostarVisina vertikala: 5 – 30 m 

Mesto: Blagaj

Okvirno vreme prelaska:  2.5 – 4 h (cela staza)
Planina: VeležGodina gradnje: 2016
Koordinate: 43.25334, 17.90344 Ocena ferate: A/B
 Kondiciona težina: 2/10
Tehnička težina: 4/10

Viа ferrata Vulin potok - pristup

Iz Mostara se do Blagaja dolazi magistralnim putem M17, koji je deo evropskog međunarodnog puta E73. Nakon 5.3 km odvaja se levo na magistralni put M6.1, sa koga se isključuje desno nakon 2.3 km. Posle toga, ide se lokalnim asfaltnim putem još 6,5 km, do Eko-centra Blagaj gde počinje staza na kojoj je ferata. Eko-centar je smešten na levoj obali reke Bune,150 metara od njenog izvora. Tu se nalaze i dve veštačke stene za sportsko penjanje. Laganom markiranom stazom brzo se ulazi u kanjon Vulinog potoka u kome se nalazi ferata. U kanjonu se nalazi i nekoliko sektora za sportsko penjanje, ali je tablama i markacijama sve lepo obeleženo, te ne možete pogrešiti.

Via ferrata Vulin potok - Mapa1
Mapa puta Mostar - Eko centar Blagaj
Via ferrata Vulin potok - Mapa2
Eko centar Blagaj na mapi
Via ferrata Vulin potok - Vrelo Bune
Vrelo Bune i Derviška tekija
Via ferrata Vulin potok - Kanjon
Kanjon Vulinog potoka
Via ferrata Vulin potok - Tabla
Tabla

Vertikale različitih visina

Ferata prolazi atraktivnim kanjonom Vulinog potoka, dužine 1.500 m. Kanjon gotovo da nema vode, ali i pored toga obiluje fantastičnim geološkim formacijama, kao i biljnim i životinjskim svetom. Feratu čine veštačka gazišta/hvatovi od armaturnog čelika i jaka sajla sa lako prelaznim čvorovima. Duž ferate prolazi se kroz uske klance i penje vertikalama koje su nekada bile vodeni slapovi. Najveći vertikalni skok ima visinu od 30 m. Između vertikala ima i horizontalnih deonica, kao i deonica bez sajle.

Via ferrata Vulin potok - Prva vertikala
Prva vertikala
Via ferrata Vulin potok - Traverza sa blagim usponom
Traverza sa blagim usponom
Via ferrata Vulin potok - Najveća vertikala
Najveća vertikala
Via ferrata Vulin potok - Deonica bez sajle
Deonica bez sajle
Via ferrata Vulin potok - Kraći horizontalni deo
Kraći horizontalni deo
Via ferrata Vulin potok - Poslednja vertikala
Poslednja vertikala

Povratak i utisci

Ferata završava na izlasku iz kanjona, što je i obeleženo tablom. Dalje vas lepa markirana staza vodi ka uzvišenju odakle se pruža lep pogled nazad ka kanjonu ali i ostalim predelima. Staza vodi ka tvrđavi hercega Stjepana Vukčića Kosače,  koju možete obići a možete se i ranije stazom spustiti na zemljani put i tako skratiti put ako želite. Ispod tvrđave se stiže na asfaltni put i njime nastavlja dalje do početne tačke i zatvaranja kruga.

Krajnji utisak je vrlo pozitivan, celokupna staza je vrlo zanimljiva. Ferata jeste lagana ali prolazak kroz uske klance pod visokim liticama daje joj atraktivnost. Ocenjena je sa A/B ali dodajemo lični utisak da postoji jedan malo zahtevniji kraći segment koji sigurno može dobiti i ocenu CObavezno je korišćenje propisane opreme za via feratu. Ukoliko nemate iskustva u penjanju ferata i ne idete sa organizovanom grupom možete se prijaviti na Adrenalin Tour Blagaj, kod domaćina “Omladinski klub Novi Val” u Eko centru Blagaj (office@novival.info).

Via ferrata Vulin potok - Tabla kraj
Tabla na kraju ferate
Via ferrata Vulin potok - Pogled na kanjon
Pogled na kanjon
Via ferrata Vulin potok - Tvrđava
Tvrđava Herceg Stjepana Kosače

Via ferrata Vulin potok - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Tvrđava herceg Stjepana Kosače
  • Derviška tekija
  • Izvor Bune
  • Plaža na Bunici
  • Mostar i okolina

Hrana

  • Više restorana kod izvora Bune

Smeštaj

  • Apartmani u Blagaju i Mostaru
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email