Viaferrata-balkan

VIA FERRATA BIJELI KAMEN

Via ferrata Bijeli kamen nalazi se u okviru Nacionalnog parka Kozara, na istoimenoj planini u severo-zapadnom delu Republike Srpske, BiH. Ferata je izgrađena na području vrha Bijeli kamen (667 m.n.v.). Najbliži grad je Prijedor, udaljen oko 16 km, dok je Banja Luka udaljena 48 km. Granični prelaz sa Hrvatskom (Stara Gradiška) nalazi se na 48 km, a granični prelaz sa Srbijom (Batrovci) 213 km.

Ferata je izgrađena u sklopu projekta “FEEL KOZARA”, u okviru koga su izgrađene tri vertikalne deonice ferate. Projekat je realizovala Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, u saradnji sa Nacionalnim parkom „Kozara“, Turističkom organizacijom grada Prijedora, Elta medija grupom, Planinarskim društvom „Klekovača“, Biciklističkim klubom „Procycling“ Prijedor i motelom „Bijele vode“. Projekat vredan 450.741 KM finansiran je sredstvima Evropske unije i SR Nemačke. U sklopu projekta sprovodi se više aktivnosti koje su  usmerene na jačanje avanturističkog turizma i promociju prirodnog bogatstva Nacionalnog parka „Kozara“, a pored via ferate tu su i planinarske, biciklističke i edukativne staze, kao i Avantura park „Kozara“.

osnovne informacije

Entitet: Republika SrpskaOblast: Potkozarje
Najbliži grad: PrijedorPlanina: Kozara 
Koordinate: 45.001105, 16.879554Ocena ferate: 
1.deonica – C
2.deonica – B
3.deonica –  
C/D

Viа ferrata Bijeli kamen - pristup

Iz Banja Luke se do ferate stiže magistralnim putem M4 ka Prijedoru. U mestu Kozarac, 44 km od Banja Luke, treba skrenuti desno na regionalni put R77 ka Mrakovici. Nakon skretanja voziti tačno 4,6 km do proširenja sa desne strane gde se može ostaviti vozilo. Malo pre toga ulazi se u područje Nacionalnog parka, postoji rampa na putu gde se plaća ulaz.

Najjednostavniji pristup ferati je kada se peške krene uzbrdo užim asfaltnim putem koji vodi ka planinarskom domu Kotlovača. Nakon 200 m treba se odvojiti desno na šumsku stazu koja ubrzo postaje šira i lagano se, nakon još 900 m, dolazi do stene Zečjeg kamena. Odatle staza levo vodi ka feratama. Sa te strane prvo se nailazi na sektor Bršljan i stazu A (najteža ferata) a odmah iza nje i stazu B (najlakša ferata). Malo dalje od njih, kada se prođe Kozja pećina, stiže se i do vertikalne deonice „Bijeli kamen“ (ferata ocene C).

Via ferrata Bijeli kamen - Mapa1
Mapa puta od Banja Luke do parkinga
Via ferrata Bijeli kamen - Mapa2
Mapa puta od parkinga do ferate

Pristup od Planinarskog doma Kotlovača

Ukoliko pak boravite više dana i odlučite se za smeštaj u planinarskom domu Kotlovača, od parkinga na glavnom putu vas do doma deli oko 1.3 km. Prvih 400 m se bez problema može preći standardnim autom, ali se onda dolazi do kratkog dela sa strmim usponom i lošim makadamom. Tu se, sa leve strane, na većem proširenju može ostaviti auto i nastaviti peške još 900 m do doma.

Pristup feratama od doma je otprilike dužinski isti kao od parkinga na glavnom putu. No, dosta je teže jer je teren strmiji i mnogo nezgodniji, te su ovde na više mesta postavljene sajle za pomoć, čak i nogostupi. Iz tog razloga je ovaj put i atraktivniji za pristup. Sa ove strane, prvo se penjete na vrh Bijeli kamen a potom spuštate ka Kozjoj pećini. Pre pećine nailazite na feratu ocene C a posle stižete i do sektora Bršljan i druge dve ferate. 

NAPOMENA: Ukoliko koristite Google maps za pristup domu dobićete pogrešne instrukcije za skretanje levo pre ulaska u NP,  gde u suštini ne postoji nikakav put. Jedini pristup domu je putem levo od pomenutog parkinga (po priloženoj mapi).

Via ferrata Bijeli kamen - Mapa3
Mapa puta od parkinga do doma Kotlovača
Via ferrata Bijeli kamen - Mapa4
Mapa puta od doma Kotlovača do ferate
Via ferrata Bijeli kamen - info tabla
Info tabla
Via ferrata Bijeli kamen - sajla na stazi
Sajla na stazi od doma ka ferati
Via ferrata Bijeli kamen - nogostupi na pristupu
Nogostupi na stazi ka ferati

Viа ferrata Bijeli kamen - tri vertikalne deonice

Na via ferati Bijeli kamen izgrađene su tri kraće vertikalne deonice, sa težinama B, C i C/D.

Info tabla - Vertikalna deonica Bijeli kamen
Vertikalna deonica "Bijeli kamen"
nfo tabla - Vertikalna deonica "BIjeli kamen - sektor Bršljan - staza B"
Vertikalna deonica "BIjeli kamen - sektor Bršljan - staza B"
Info tabla - Vertikalna deonica "BIjeli kamen - sektor Bršljan - staza A"
Vertikalna deonica "BIjeli kamen - sektor Bršljan - staza B"

1. Vertikalna deonica "Bijeli kamen"

Nadmorska visina podnožja: 609 m

Nadmorska visina vrha: 632 m

Dužina staze: 26 m

Težina: C

Prva deonica kada se ferati prilazi stazom od planinarskog doma Kotlovača. Ocenjena težinom C, te visine svega 26 m, zavaraće vas da je prilično laka. Ipak, može mnogima dosta teže pasti nego druge ferate iste ocene. Počinje nešto većim previsom pa zahteva više fizičke snage. U tom početnom delu ima dosta nogostupa ali je jedan preskočen na mestu gde se nalazi rupa u steni koja se može koristiti za gaz. Tu počinje i nešto veći previs a takođe vas i stena izbacuje iz balansa u levu stranu, te se ne možete jednostvno uspinjati po nogostupima. Nakon prolaska tog dela previs se smanjuje da bi deonica zavšila na blago oborenoj steni bez nogostupa. Ipak, ima dobrih prirodnih hvatova, ali i to zahteva malo spretnosti i naravno opreznosti. Silazak sa ferate je stazom levo.

Vertikalna deonica Bijeli kamen - ulazni previs
Početni deo u previsu
Vertikalna deonica Bijeli kamen - srednji deo
Srednji deo
Vertikalna deonica Bijeli kamen - završni deo
Završni deo

2. Vertikalna deonica “Bijeli kamen – sektor Bršljan – staza B”

Nadmorska visina podnožja: 545 m

Nadmorska visina vrha: 559 m

Dužina: 30 m

Težina: B

Staza B na sektoru Bršljan je najlakša od sve tri deonice i nosi težinsku ocenu B. Ovo je lagana ferata, idealna za zagrevanje i početnike. Prvenstveno je zamišljena kao staza za silazak sa najteže ferate čiji je ulaz 20-ak metara niže. Silazak je stazicom levo, uz samu feratu.

Vertikalna deonica "Bijeli kamen - sektor Bršljan - staza B" - start ferate
Start ferate
Vertikalna deonica "Bijeli kamen - sektor Bršljan - staza B" - središnji deo
Nastavak ferate

3. Vertikalna deonica “Bijeli kamen – sektor Bršljan – staza A”

Nadmorska visina podnožja: 522 m

Nadmorska visina vrha: 565 m

Dužina: 60 m

Težina: C/D

Staza A na sektoru Bršljan, treća je u nizu kada dolazite od doma a prva kada pristupate iz pravca Zečijeg kamena. Ovo je najteža deonica i nosi ocenu C/D. Sastoji se od tri vertikalna dela i najveći deo ferate je težine D. Uvodna vertikala je najlakša, težine B i završava oborenim delom. Tu nastavlja druga, najduža deonica, težine D. Ta deonica završava malom policom sa koje se prelazi na treću vertikalu. Ona počinje najtežim delom na ferati (takođe ocene D) da bi konačno u završnom delu ferate, bilo malo lakše (ocena C/D).

Ferata nije previše tehnički zahtevna jer ima dosta nogostupa (postavljeni po preporukama na oko 30 cm) ali je izuzetno fizički naporna zbog velikog previsa u kome je svojim većim delom. Takođe, na početku treće vertikale, gde je previs i najveći, konfiguracija nogostupa je takva da vas stena izbacuje iz balansa, te to pored fizičke snage zahteva i dobro pozicioniranje. Preporuka jer da na ovu feratu ni slučajno ne idete bez dodatne gurtne sa karabinerom, što uostalom smatramo obaveznim delom opreme. Silazak sa ferate je stazom levo, uz feratu B ili samom feratom B.

Vertikalna deonica "Bijeli kamen - sektor Bršljan -staza A" - prvi deo
Prvi deo
Vertikalna deonica "Bijeli kamen - sektor Bršljan -staza A" - drugi deo
Drugi deo
Vertikalna deonica "Bijeli kamen - sektor Bršljan -staza A" - treći deo
Treći deo

Napomene

 • Na ferati je obavezno korišćenje sigurnosne opreme (kaciga, pojas, via ferrata set).
 • Sve informacije o Via ferrata stazama na Kozari i iznajmljivanju opreme možete dobiti na:
 • e-mail: dom@pdklekovaca.org
 • telefoni: +387 65 586 350 i +387 65 440 150.

Via ferrata Bijeli kamen - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

 • Vrhovi/vidikovci BIjeli kamen, Zečiji kamen, Jankovića kamen…
 • Vodopad Zovik
 • Penjalište Zečiji kamen
 • Kozja pećina
 • Mrakovica (Spomenik Slobode, Muzej NP Kozara, Avantura park Kozara)

Smeštaj

 • Planinarski dom Kotlovača

Nalazi se pored rečice Kotlovače, udaljen 1300 m od glavnog puta prema Mrakovici. Dom trenutno raspolaže sa 43 ležaja razmeštena u jednu kolektivnu spavaonicu i četiri sobe. Ima opremljene sanitarne čvorove, kuhinju i etažno grejanje. Korisnicima su na raspolaganju i sala sa oko 60 mesta kao i potpuno opremljena konferencijska sala za 20 osoba. Dom je otvoren vikendima i po dogovoru. Planinarskim domom upravlja Planinarsko društvo „Klekovača iz Prijedora, a detaljnije informacije su dostupne na www.pdklekovaca.org.

 • Bungalovi

Cena boravka u bungalovima za 24h  iznosi:

za 5 ili 6 osoba 100 KM

za 3 ili 4 osobe   80 KM

za 1 ili 2 osobe   50 K

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email