Viaferrata-balkan

VIA FERRATA SRCE VELEŽA

Via ferrata Srce Veleža izgrađena je u severnoj steni planine Velež, pod vrhom Botin (1969 m/nv), najvišim vrhom planine. Pripada opštini Nevesinje, a od istoimenog grada udaljena je 17 km. Od Mostara je udaljena 55 km a od državne granice sa Srbijom (granični prelaz Kotroman) oko 220 km. Srce Veleža je najteža ferata u Bosni i Hercegovini i sigurno jedna od najtežih u celom regionu. Pri tome, ne mislimo samo na penjanje feratom već i pristup a pogotovo silazak sa iste. Izuzetno je fizički naporna i zahteva znatno prethodno iskustvo. Penjanje feratom preporučuje se samo u manjoj grupi, u kojoj bar jedna osoba mora imati osnovna alpinistička znanja i opremu.

Projekat ”Srce Veleža” je uz izgradnju via ferate podrazumevao i alpnističke smerove i markiranje planinarskih staza. Nosilac projekta je Planinarsko društvo Treskavica iz Sarajeva, a glavni partner i finansijer MarketMakers (Švajcarska ambasada). Podršku projektu pružili su i opština Nevesinje, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, kao i Turističke organizacije Republike Srpske. Vođa tima na gradnji ferate bio je BiH alpinista Armin Gazić, koji je na žalost tragično preminuo nedugo posle otvaranja ferate.

osnovne informacije

Entitet: Republika SrpskaDužina: 500 m
Regija: Istočna Hercegovina

Visinska razlika: 350 m

Opština: NevesinjeOkvirno vreme prelaska:  3-4 h 

Mesto: Nevesinje

Vreme pristupa: 3 h
Planina: VeležVreme povratka: 4,5 h (?)
 Koordinate: 43.326343,18.024263 Godina gradnje: 2019
Ocena ferate: C/D/E 

Viа ferrata Srce Veleža - pristup vozilom

Pristup ferati iz Nevesinja je regionalnim putem R 435, preko sela Bojišta i pored jezera Alagovac. Nakon 10,5 km od Nevesinja, pre sela Pridvorci skreće se levo na lokalni asfaltni put. Ovim putem treba nastaviti narednih 4,4 km do sela Lakat. Tu se skreće oštro levo i dalje nastavlja dobrim makadamskim putem. Njime treba voziti narednih 1,8 km do malog račvanja kolskih puteva. Tu se dolazi do šume i treba skrenuti levo na lošiji makadamski put kroz šumu. Nakon skretanja videćete i info tablu „Srce Veleža“ i tu negde treba ostaviti auto. Nakon otprilike 100 metara od skretanja dolazi se do šumarske rampe i to je najviše dokle možete doći autom, mada je najbolje ostaviti ga upravo pre pomenute table.

Via ferrata Srce Veleža -Mapa
Pristup vozilom iz Nevesinja
Selo Lakat
Selo Lakat - prilazak vozilom
Tabla pored parkinga
Tabla pored koje se treba parkirati

Viа ferrata Srce Veleža - pešačenje do starta

Od rampe makadamski put vodi do šumske kuće (2 km ili oko 30 min hoda). Ispod nje se nalazi i malo jezero. Makadamski put nastavlja još malo i ubrzo prelazi u šumsku stazu. Obratite pažnju na račvanje gde se sa šireg puta treba odvojiti desno, markacije nisu baš najjasnije. Dalje se nastavlja kroz gustu šumu, ima markacija ali i zaraslih delova, kao i dosta popadalog drveća i prepreka na putu. Stoga računajte da će vam trebati više vremena nego što je napisano na tabli. Po izlasku iz šume ubrzo dolazite do raskrnice pod stenom, gde postoje i table sa putokazima. Staza desno nastavlja via normale ka vrhu, što je ujedno i staza za povratak sa ferate, dok se za feratu odvajate levo. Do ove raskrsnice ima 3,5 km od šumske kuće. Po odvajanju ćete i na maloj steni videti info tablu o ferati.

Iako ste ovde već blizu same stene potrebno je još dosta do ulaska u feratu. Najpre se dobrim, strmim siparom treba popeti do podnožja stene. Kada dođete do stene, nastavljate levo uz nju uskom i eksponiranom stazicom. Ovde morate biti maksimalno oprezni jer već dobijate na visini a još nemate gde da se osigurate, sve dok ne dođete do sajle. Ulaz u feratu nije obeležen.

Via ferrata Srce Veleža - ka jezeru
Makadamski put ka jezeru i šumskoj kući
Tabla sa informacijama o ferati
Tabla sa informacijama o ferati
Siparom ka ferati
Siparom ka ferati

Start ferate i početni delovi

Kada konačno stignete do sajle i starta ferate predlažemo da se na tom mestu osigurate i napravite pauzu jer posle nećete imati baš previše prilika za odmor. Osećaj je zaista poseban dok stojite pod ovako fascinantnom stenom i visokim vertikalnim zidom koji vas čeka. Stoga morate biti sto posto sigurni da ste psihički i fizički spremni da mu se predate i nastavite dalje, jer od ove tačke više nema nazad. Ferata počinje jednim laganijim vertikalno/dijagonalnim delom koji se blago spušta na prvu horizontalu. Horizontalni deo je sa vrlo labavom sajlom i već shvatate o kakvoj se ferati radi. Sajla je pri tome samo provučena kroz ušice klina, te napravite veći razmak nego obično, odnosno sačekajte da prethodni penjač pređe celu horizontalnu deonicu.

Via ferrata Srce Veleža - odmor pred start ferate
Start ferate
Via ferrata Srce Veleža - Početni deo
Početni vertikalni deo
Via ferrata Srce Veleža - Prvi horizontalni deo
Prvi horizontalni deo

Vertikale bez kraja

Ubrzo stižete do prve vertikale koje se potom nižu i samo nadovezuju jedna na drugu, sa manjim policama ili kratkim horizontalnim delovima između. Tako će vam se mnogo puta učiniti da ste već dovoljno visoko i da je uskoro kraj, a samo će izroniti nova vertikala, kojima, čini se, nema kraja. Penjanje ovom feratom je kombinacija korišćenja stene, veštačkih dodataka i sajle. Pri svemu ovome i pri svakom koraku i hvatu koncentracija mora biti na maksimalnom nivou. Na mnogim delovima ferate nema veštačkih dodataka, a tamo gde ih ima često su  postavljeni na velikom razmaku. Stoga morate dosta koristiti stenu, ali proverite dobro svaki hvat i gaz jer je krušljiva.

Via ferrata Srce Veleža - Vertikala01
Vertikala_01
Via ferrata Srce Veleža - Vertikala02
Vertikala_02
Via ferrata Srce Veleža - Vertikala03
Vertikala_03

Najteži deo ferate

Najteži deo ferate nalazi se u njenom središnjem delu, što je poseban problem. Ovaj segment nije dugačak ali je u većem previsu i vrlo eksponiran. Veštački dodaci su pomalo čudno postavljeni u odnosu na sajlu i noge u najtežem delu morate oslanjati na stenu. Stoga, pred ovaj deo napravite kraći predah i dobro razmislite o taktici penjanja. Obavezno koristite dodatnu gurtnu sa karabinerom za osiguranje u fiksnim tačkama, jer će ovaj deo znatno crpeti i resurse snage.

Via ferrata Srce Veleža - Prilaz najtežem delu
Prilaz najtežem delu
Via ferrata Srce Veleža - Najteži deo u previsu
Via ferrata Srce Veleža - Najteži deo u previsu

Horizontala nad ambisom kao šlag na torti

U završnom delu, kada se i vrh Botin već čini jako blizu, sačekaće vas jedan kraći ali vrlo atraktivan horizontalni deo. Nakon jedne od brojnih vertikala, sajla preko ivice stene zavija u levo. Kada opkoračite stenu naći ćete se na uskoj polici nad ambisom od blizu 400 m. Za svaki slučaj osigurajte se i dodatnom gurtnom i nema bojazni. Zapljusnuti adrenalinom uživaćete u osećaju i pogledu pod vama. Nakon ovog dela ostaje još jedna nezgodna vertikala za kraj, te ostanite pribrani i vrlo skoncentrisani.

Via ferrata Srce Veleža - Horizontala01
Horizontala u završnom delu
Via ferrata Srce Veleža - Horizontala02
Hod iznad ambisa od 400 m
Via ferrata Srce Veleža - Horizontala03
A vrh je sad već tako blizu

Kraj ferate i silazak

Kada konačno savladate sve prepreke i stignete na vrh stenovite litice, sve muke uspona nestaće u trenu dok stojite očarani nepreglednom hercegovačkom panoramom. Još par desetina metara laganijeg hoda završnim horizontalnim grebenom i stižete do kraja sajle i završetka ferate. Odatle za oko pola sata hoda stižete do najvišeg vrha Botina (1.969 mn/v). On je u pravcu silaska sa ferate, te vam neće oduzeti puno vremena da se popnete i na vrh. Međutim, nemojte dozvoliti da vas samozadovoljstvo nadvlada i popusti koncentracija, jer će vam u spustu itekako trebati.

Do povratka na startnu tačku imate još oko 12 km i očekuje vas dosta pešačenja po teškom terenu. Ukoliko idete prvi put računajte da će vam trebati daleko više vremena nego što stoji napisano na tabli. Markacija ima ali nisu sjajne i na mnogim mestima ih možda nećete videti, a uočljivih staza nema. Najbitnije je sići sa grebena kroz uzak procep i eksponiran deo koji vodi ka šumi. Kada stignete do šume iole ste na sigurnijem, mada put vodi preko mnogo kamenjara i između raznih vrtača. Šumom stižete do raskrsnice pod feratom, koju smo već spominjali. Završnih 5,5 km je zajedničko sa pristupom ferati.

Via ferrata Srce Veleža - Izlazak na vrh ferate
Izlazak na vrh ferate
Via ferrata Srce Veleža - Vrh Botin
Vrh Botin 1969 m.n.v.
Via ferrata Srce Veleža - Silazak sa grebena
Silazak sa grebena

Napomene

Za kraj još jednom moramo napomenuti da je ferata Srce Veleža izuzetno fizički naporna. Ona takođe ima i izražen psihološki aspekt jer se nalazite u jednoj visokoj steni, a penje se uglavnom vertikalno po eksponiranoj litici. Ono najbitnije što želimo istaći, ako se odlučite na penjanje ove ferate, je da morate poraniti i svakako računati da vas može uhvatiti mrak u silasku, te bez čeone lampe ne krećite. 

Pogledajte i trek čitave staze: SRCE VELEŽA: Rampa – Ferata – Botin – rampa

Via ferrata Srce Veleža - Trek
Wikiloc
Via ferrata Srce Veleža - Trek Google earth
Google earth

Via ferrata Srce Veleža - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Jezero Alagovac
  • Obilazak Nevesinja

Smeštaj

  • Privatni smeštaj u Nevesinju
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email