Viaferrata-balkan

VIA FERRATA MUČEVO

Via ferrata Mučevo se nalazi kod sela Žerjav, nedaleko od gradića Črna na Koroškemu Koruškoj regiji u Republici Sloveniji. Ferata je smeštena u Mučevskoj klisuri, koju gradi reka Meža između Mežica i Črne na Koroškem. Od Ljubljane je udaljena 105 km (1h 35 min vožnje), od Zagreba oko 210 km (2h 47 min vožnje), a od Beograda oko 600 km (6h 30 min vožnje). 

Meštani je zovu i Hudi graben. Ima dve varijante, lakšu (plava staza) i težu (crvena staza).

osnovne informacije

Regija: KoruškaVisina ferate:
plava staza – 150 m / crvena staza – 150 m
Najbliži grad: Črna na KoroškemDužina ferate: 
plava staza – 250 m / crvena staza – 350 m
Opština: Črna na Koroškem Okvirno vreme prelaska ferate: 
plava staza – 45 min / crvena staza – 1 h 30 min
Koordinate: 46.49165, 14.87436
 
Vreme pristupa:
plava staza – 10 min / crvena staza – 10 min
Godina gradnje: 2020Vreme silaska:
plava staza – 20 min / crvena staza – 20 min
 Ocena ferate: 
Plava staza – B/C
Crvena staza – D/E

Viа ferrata Mučevo - pristup

Iz Beograda se putuje preko Zagreba i potom nastavlja ka Mariboru i ulazi u Sloveniju. Pre Maribora skreće se levo ka Slovenskoj Bistrici, te preko Celja i Velenja stiže u Črnu na Koroškem. Od Črne skrenuti desno i voziti još 3,6 km uz reku Mežu. Polazna tačka za feratu je parking oko 500 m nakon sela Žerjav, sa leve strane puta Črna na Koroškem – Mežica. 

Sa parkinga krenuti ka Mežici, trotoarom kojim se posle 200 m stiže do znaka “via ferrata”. Od znaka nastaviti šumskom stazom u klisuru, do malog drvenog mosta. Na ovom mestu ćete naći plavu i crvenu tablu i tu se razdvajaju lakša i teža staza.

Google maps Zagreb - VF Mučevo
Mapa puta od Zagreba
Via Ferrata Mučevo - info tabla
Info tabla

Viа ferrata Mučevo - težine

Via ferrata Mučevo ima dve rute. Lakša (plava) staza je uglavnom težine B, na pojedinim mestima CPenjanje se odvija po grebenu desno iznad klisure. Greben je blago izložen i veoma slikovit. U gornjem delu postaje ravniji i vodi do visećeg mosta, gde se spaja sa težom, crvenom stazom. Nekoliko metara nakon prelaska visećeg mosta ferata se završava. Penjanje traje oko 45 minuta.

Teža (crvena) staza je težine D, sa segmentima E. Ulaz u feratu je 80 m od drvenog mosta, duž klisure. Ulaz i prvih desetak metara su veoma zahtevni, težine E. Zatim se nastavlja lakšim i manjim izloženim terenom, do visećeg mosta. Od mosta pravo naviše, pločama takođe stepenovanim sa E, do gornjeg mosta. Preko mosta nešto lakšim terenom do nadvišenog dela, nakon koga je ponovo nagib težine E. Sledi kombinovani teren do ivice zida gde se spaja sa lakšom, plavom stazom. Svako ko želi može da izbegne težine E, čime cela staza dobija ocenu D. Za to postoje tri izlaza, i to prvi na ulazu, gde se put nastavlja kroz klisuru do lakšeg ulaza. Drugi je ispred mosta koji se ne može preći, nego se nastavlja naviše udesno. Treći odvod je u gornjem delu, gde povlačenjem izbegavamo izražen previs. Penjanje traje oko sat i po.

Napomene

Iznajmljivanje opreme
TIC Črna na Koroškem
Center 101, 2393 Črna na Koroškem
Telefon: +386 2 870 4820, Mobilni: +396 41 743 442
E-mail: tic@crna.si
 

UPOZORENJE: Ferata nije sportski objekat, to je veoma zahtevna zaštićena planinska ruta i u nju ulazite na sopstvenu odgovornost. Ulaz je zabranjen za neiskusne i maloletne osobe bez pratnje punoletne osobe. Ne ulazite u slučaju snega ili noću. Nikada ne koristite rutu penjanja za spuštanje – spustite se po označenoj ruti.

Izvor: tadejatravels.com/clanek/plezanje/slovenija/nova-sportna-ferata-v-crni-na-koroskem-ferata-mucevo

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email