Viaferrata-balkan

VIA FERRATA FORTICA

Via ferrata Fortica je izgrađena na brdu koje se izdiže iznad grada Mostara i preko kog vodi lokalni put za Podveležje. Ustaljeni naziv za ovo brdo  je Fortica, po čemu je i ferata dobila ime. Sam naziv potiče od italijanske reči “fortezza” što znači utvrđenje, jer se na njemu nalaze austrougarska i italijanska utvrđenja. Brdo Fortica je deo pobrđa Veleža i krajnji severozapadni deo visoravni Podveležje. Ferata je izgrađena na lokalitetu Đavolje stepenice, na steni Stolac, jednom od vrhova brda (467 mn/v). 

Feratu je izgradilo Brdsko-biciklističkog udruženje MTBA iz Mostara, u okviru inicijative uređenja sportsko-avanturističkog parka „FORTICA“. Udruženje MTBA je osnovano sa ciljem promocije brdskog biciklizma, zdravog života i sporta uopšteno. Bavi se i unapređenjem turističke ponude i promocije prirodnih lepota BiH. Park nudi mnoštvo staza za pešačenje kao i druge avanturističke sadržaje pored via ferate (sportsko penjanje, zip lajn, brdski biciklizam itd).

osnovne informacije

Entitet: Federacija Bosne i HercegovineUkupna dužina (cela staza): 1,5 km
Kanton/Županija: Hercegovačko-neretvanski

Ukupna visinska razlika: 150 m

Grad: Mostar Okvirno vreme prelaska:  1,5 h (cela staza)
Planina: Brdo Fortica – pobrđe VeležaGodina gradnje: 2016
Koordinate: 43.34654 17.82707Ocena ferate: 
lakša staza – A
teža staza – C

Viа ferrata Fortica - pristup

Do ferate se može stići i peške iz Mostara, s obzirom da se Brdo Fortica izdiže iznad samog grada. Dužina staze iz centra grada je oko 2 kmVozilom se stiže sa magistralnog puta M17 (deo evropskog međunarodnog puta E73), sa koga se kod apartmana „Sunset Mostar“ odvaja levo na lokalni put za Podveležje. Od skretanja treba voziti još 2,9 km do jedne krivine gde se pored puta može parkirati vozilo. Na početku staze ka ferati nalazi se veći prostor ograđen žicom sa strane puta, zbog sprečavanja bacanja otpada. Pored ograde se može proći peške i nastaviti u pravcu stene koju sve vreme gledate. Do ferate od ove tačke ima oko 400 m. Lagana staza (ocene A) počinje ispod samog visećeg mosta, dok za težu varijantu (ocena C) treba ići malo udesno ka steni dok u njenom podnožju ne ugledate sajlu.

Via ferrata Fortica - Mapa1
Mapa puta od skretanja sa magistrale - google mapa
Via ferrata Fortica - Mapa2
Pešačka staza do ferate - wikiloc mapa
Via ferrata Fortica - Mesto za parkiranje
Mesto gde se može ostaviti vozilo
Via ferrata Fortica - Pogled s parkinga ka ferati
Početak staze ka ferati
Via ferrata Fortica - Staza ka ferati
Staza ka ferati

Dva pravca uspona

Ferata ima dva kratka pravca uspona; lakši (ocena A) i srednje teški (ocena C). Oba pravca vode na samu ivicu uzvišenja odakle se pruža sjajan pogled na stari deo Mostara i brdo Hum sa Milenijumskim krstom na vrhu. Lakši pravac (ocena A) počinje ispod visećeg mosta, vrlo je lagan pa ga nećemo dodatno opisivati. Može se koristiti i za silazak ukoliko želite brže da se spustite. Teži uspon (staza ocene C) je takođe kratak ali ima vertikalu u malom previsu zbog čega nosi ovu ocenu.

Ova staza počinje malo oborenijim delom bez dodatnih gazova ali se brzo stiže do prve verikale. Ona je opremljena sa dosta veštačkih dodataka ali je u malom previsu. Kratkom kosinom prelazi se na drugu vertikalu a nakon nje sledi i jedan horizontalni deo. Potom sledi kraća završna vertikala u kaminu i izlazak kroz mali procep. Sajla završava po izlasku na stenovito-travnati plato Stolca. Odavde možete uživati u prelepom pogledu na grad i okolne predele.

Via ferrata Fortica - Staza A
Lakša staza (ocena A)
Via ferrata Fortica - Start
Početak ferate (teža staza)
Via ferrata Fortica - Kosina
Kosina između dve vertikale
Via ferrata Fortica - Horizontala
Horizontala
Via ferrata Fortica - Izlazni procep
Izlazni procep
Via ferrata Fortica - Kraj ferate
Završetak sajle

Viseći most i povratak

Od završetka ferate nastavlja se naviše i brzo stiže do visećeg mosta. Viseći most dužine 35 m prava je atrakcija. No, za one kojima je ovo prevelik zalogaj mogu ga i zaobići. Nakon silaska sa mosta sledi još malo uspona do ostataka jednog od utvđenja na ovom brdu. Nedaleko od njega je i završna tačka zip-lajna Fortica. Odmah pored zip lajna je staza, kratka ali malo strmija, kojom se silazi do podnožja stene. Odatle se stazom levo ide uz samo podnožje stene i stiže do staze kojom se dolazi na feratu. Postoji opcija i da se stazom blago udesno brže spusti do asfaltnog puta, te onda njime vrati do parkinga.

Via ferrata Fortica - Viseći most1
Viseći most
Via ferrata Fortica - Viseći most2
Viseći most
Via ferrata Fortica - Viseći most3
Informacije o mostu
Via ferrata Fortica - Utvrđenje
Ostaci utvrđenja na vrhu Stolca
Via ferrata Fortica - Zip-lajn
Završna tačka zip-lajna Fortica
Via ferrata Fortica - Mapa3
Cela staza

Planinarski dom na Fortici

Obavezno je korišćenje propisane opreme za via feratu (kaciga, pojas, via ferrata set). Opremu, kao i vodiča možete iznajmiti preko udruženja MTBA. Sva uputstva i informacije možete dobiti u planinarskom domu udruženja koji je smešten u obnovljenom, bivšem italijanskom bunkeru iz II svetskog rata, u centralnom delu Parka Fortica. On se nalazi na vidikovcu udaljenom nekoliko minuta vožnje od krivine gde se parkira vozilo za feratu. Svakako posetite planinarski dom jer se tu možete okrepiti uz piće i hranu. Takođe, tu je i početna tačka sjajnog zip-lajna, te možete i njega uvrstiti u svoj plan. Ispred doma se nalazi i zastakljeni vidikovac sa koga ćete uživati u pogledu na Mostar, pogotovu u predvečerje kada zalazi sunce.

Via ferrata Fortica - Planinarski dom
Planinarski dom i veliki parking ispred njega
Via ferrata Fortica - Zip-lajn start
Zip-lajn start
Via ferrata Fortica - Vidikovac
Vidikovac kod planinarskog doma

Via ferrata Fortica - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Sportsko penjanje – penjalište Stolac
  • Vidikovac Fortica (planinarski dom, zip-lajn)
  • Mostar i okolina

Hrana

  • Planinarski dom udruženja MTBA
  • Restorani u Mostaru

Smeštaj

  • Planinarski dom udruženja MTBA (12 kreveta)
  • Apartmani u Mostaru
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email