Viaferrata-balkan

VIA FERRATA LIFE OF MARS

Via Ferrata Life on Mars, prva morska Via Ferrata u Hrvatskoj, nalazi se nedaleko od mesta Metajna na ostrvu Pag, u Ličko-senjskoj županiji.  Ferata je od Zadra udaljena 86 km (1,5 h vožnje), od Splita 225 km (oko 2,5 h vožnje), od Zagreba (autoputem) oko 340 km (4 h vožnje), od Sarajeva 425 km (oko 5,5 h vožnje), a od granice sa Srbijom (granični prelaz Batrovci) 530 km (oko 6,5 sati vožnje).

Horizontalna ferata dužine 100 metara ide po steni iznad mora i povezuje plažu Slanu sa rtom Sušac. Ferata je deo staze „Life on Mars Trail“, koja uključuje različlite aktivnosti u prelepom ambijentu netaknute prirode, izazovnih stena i zavodljivih uvala i plaža na ostrvu. O stazi brine Turistička zajednica Grada Novalje.

osnovne informacije

Županija: Ličko-senjskaOkvirno vreme prelaska: 30 min
Mesto: Metajna – ostrvo Pag

Vreme pristupa: 40 min

Grad: NovaljeVreme povratka: 1 h (prečicom)

Otvorena: 2020.godine

Ocena ferate: C/D (?)
 Koordinate – 44.4966276, 15.0512059 

Viа ferrata Life of Mars - pristup

Do ostrva Pag je moguće doći vozilom, jer je ostrvo s južne strane (iz smera Zadra, Splita, Šibenika) povezano sa kopnom, preko Paškog mosta, dugog 340 m. Iz pravca Zagreba dolazi se autoputem Zagreb – Ploče, sa koga se isključuje na izlazu Posedarje. Nakon isključenja treba pratiti putokaze „Pag“ i voziti još 20 km (20 min) do Paškog mosta i potom još 57 km (1 h vožnje) do parkinga Ručica, gde je polazno mesto za feratu. Parking se nalazi na prostranoj zaravnjenoj površini, pored konobe „Kanjon“. Od parkinga pešačka staza vodi pored plaže Beriknice, pod stenama Stogaj, gde su opremljeni i smerovi za sportsko penjanje. Stazom se nakon 2,7 km stiže do plaže Slana i starta ferate.

Do ostrva je moguće doći i trajektnom linijom „Prizna – Žigljen“ (plovidba traje 15 minuta), te nakon toga još 17,5 km vožnje do Ručice. Katamaranska linija povezuje ostrvo Pag (iz grada Novalje)  sa susednim ostrvom Rabom i gradom Rijekom. Do ostrva Rab (i istoimenog grada) vozi i brodska linija iz mesta Lun (na krajnjem severozapadu ostrva Pag).

Pristup ostrvu vozilom preko Paškog mosta - google mapa
Parking Ručica i ferata na mapi - google mapa
Pristup ferati - wikiloc mapa
Povratak sa ferate - wikiloc mapa
Mesto za parkiranje (foto: Miloš Marjanović)
Putokaz na steni (foto: Miloš Marjanović)

Viа ferrata Life of Mars - hod po morskoj površini

Via Ferrata Life on Mars je prva morska ferata u Hrvatskoj i proteže se tik iznad površine mora. Svega oko jednog metra razmaka deli nogostupe u steni od morske površine, te se sve vreme krećete iznad samog nivoa mora. Malo iznad nogostupa ugrađena je i sajla za osiguravanje, koja naravno služi i za napredovanje rukama u ferati, jer se radi o horizontalnoj ferati. Sajla je u nivou stomaka što otežava napredovanje jer više umara ruke. Nismo pronašli pouzdanu informaciju o oceni ferate ali prolazak njom više zavisi od fizičkih karakteristika penjača (snaga ruku) nego tehničkih veština. U svakom slučaju preporuka je da obavezno nosite dodatnu gurtnu sa karabinerom, ne samo radi odmora već i prilikom napredovanja, jer je ferata potpuno horizontala i ne postoji opasnost od velikog faktora pada i zaustavnog trzaja (pročitaj više u članku „Zašto via ferrata set)

Ferata (foto: Miloš Marjanović)
Ferata
Ferata (foto: Miloš Marjanović)

Povratak sa ferate

Staza za povratak sa ferate koja je prikazana na gornjoj slici, po izlasku sa ferate nastavlja obalom uvale Slana ka Rtu Sušac i dalje ka Rtu Šmrikovac i uvali Malin. Staza zatim zavija levo ka uzvišenju Vela glavica (117 m) i dolazi do plaže Slana, odakle se nastavlja kao u dolasku. Ova staza je duga 7,7 km. Postoji i prečica kojom se odmah po izlasku sa ferate treba probiti na vrh stena i levo izaći na istu markiranu stazu. Ovako se dosta skraćuje povratak ali ako niste sigurni kuda ići, ili jednostavno želite da još malo obiđete stazu Life of Mars Trail, preporuka je da idete dužom stazom. Naravno, staza se može još produžiti i obići i druge uvale i plaže na ovom delu ostrva.

Life of Mars Trail (foto: Miloš Marjanović)
Life of Mars Trail (foto: Miloš Marjanović)

Via ferrata Life of Mars - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

Na sajtu Turističke zajednice grada Novalje možete pogledati detaljne mogućnosti za aktivnosti na ostrvu, kao i smeštaj i ishranu u području grada Novalje, u kome se nalazi ferata.

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email