Viaferrata-balkan

VIA FERRATA PAOLO DIECI

Via ferrata Paolo Dieci izgrađena je na obroncima planine Konjuh, iznad reke Drinjače. Nalazi se nedaleko od naselja Brateljevići u opštini Kladanj. Od grada Kladnja udaljena je manje od 7 km a od Sarajeva 77 km. Državna granica sa Srbijom (granični prelaz Mali Zvornik) daleko je 88 km. Idejni tvorac ferate je BiH alpinista Admir Andelić Tomba, koji je sa svojom ekipom i gradio feratu.

osnovne informacije

Entitet: Federacija Bosne i HercegovineUkupna dužina: 200 m
Kanton/Županija: Tuzlanski

Visinska razlika: 150 m

Opština: KladanjOkvirno vreme prelaska:  1 h 30 min

Mesto: Brateljevići

Vreme pristupa: 10 min
Planina: KonjuhVreme povratka: 45 min
 Koordinate: 44.22276, 18.62640Godina gradnje: 2020
Ocena ferate: B/CFizička zahtevnost: 3/5
Tehnička zahtevnost: 4/5
Eksponiranost: 4/5 

Viа ferrata Paolo Dieci - pristup

Iz pravca Kladnja, do ferate se stiže magistralnim putem M-18 koji spaja Bijeljinu i Sarajevo. Od graničnog prelaza Mali Zvornik ide se magistralnim putem M-19 koji se kod Vlasenice odvaja na M-19.2. Ovaj put se neposredno pre Kladnja spaja na magistralni put M-18. Sa magistralnog puta skreće se desno u samom gradu Kladnju. Dalje se nastavlja dobrim regionalnim putem uz reku Drinjaču, ka selu Brateljevići. Nakon tačno 8 km od skretanja u Kladnju stiže se do početne tačke staze koja vodi ka ferati. 

Auto se može parkirati sa leve strane puta, odmah uz reku i direktno preko puta ulaska u stazu. Malo veći prostor za parkiranje je stotinjak metara ranije, sa desne strane, gde se spušta zemljani put kojim se silazi sa ferate. Sam ulazak na stazu ka ferati je na krivini pa treba voditi računa. Na početku staze, odmah uz put, nalaze se dve table sa informacijama o ferati.. Za početak treba preći jednu manju stenu sa nekoliko metalnih gazišta, bez sajle, nakon čega se markiranom šumskom stazom brzo stiže na start same ferate

Via ferrata Paolo Dieci - Mapa1
Put od skretanja za Kladanj do ferate
Via ferrata Paolo Dieci - Mapa2
Via ferrata Paolo Dieci na mapi
Via ferrata Paolo Dieci - Tabla1
Prva tabla na početku staze ka ferati
Via ferrata Paolo Dieci - Tabla2
Druga tabla na početku staze ka ferati
Via ferrata Paolo Dieci - Ulaz u stazu
Ulaz u stazu preko metalnih gazišta

Lagani start pa zanimljive vertikale

Ferata počinje sa nekoliko metalnih gazišta na oborenoj ploči. Nakon ovoga se ulazi u položeniji deo bez metalnih dodataka i sa umerenom eksponiranošću. Ovaj deo nosi najlakšu ocenu A. Posle ovog položenijeg dela dolazi se do vertikalnih ploča, sa ocenom B a odmah potom i C. Ovde se nalaze i metalni dodaci (gazišta/hvatovi), ali je ferata kreativno odrađena te zahteva razmišljanje i malo spretnosti u penjanju. Kreatori ferate dali su i tehničku ocenu za ovu feratu, a ona je 4/5. Stena je eksponirana i podrazumeva se maksimalna pažnja pri kretanju. 

Via ferrata Paolo Dieci - Start ferate
Start ferate
Via ferrata Paolo Dieci - Početni deo
Početni oboreni deo
Via ferrata Paolo Dieci - Vertikala
Vertikala

Grebenom do vrha pa silazak

U nastavku ferate smenjuju se vertikalni delovi ocenjeni sa B, C i B/C. Pred sam kraj izlazi se na greben i sledi, kao na početku, laganiji deo sa ocenom A. Od kraja ferate nastavlja se markiranom stazom naviše do tačke koja je obeležena zastavom Bosne i Hercegovine. Pored je i kutija sa upisnom knjigom a pored nje na kamenu napisano vrh Krš 970m (mada ova tačka ne predstavlja vrh). Odavde se pružaju lepi pogledi na okolne predele i pravo je mesto za uživanje nakon lepe ferate. Odatle se lepom šumskom stazom spušta do početne tačke ferate. Podrazumeva se korišćenje propisane opreme za kretanje via feratom

Via ferrata Paolo Dieci - Različiti segmenti
Različiti segmenti
Via ferrata Paolo Dieci - Vertikala2
Još jedna vertikala
Via ferrata Paolo Dieci - Završni deo
Završni deo
Via ferrata Paolo Dieci - Pogledi sa staze
Pogledi sa staze
Via ferrata Paolo Dieci - Zastava
Zastava
Via ferrata Paolo Dieci - Silazak
Silazak

Za više slika posetite GALERIJU

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email