Viaferrata-balkan

VIA FERRATA SOKOLOV PUT

Via ferrata Sokolov put izgrađena je na Crvenim stijenama planine Romanije u Republici Srpskoj, BiH. Skoro čitavim delom je na teritoriji opštine Pale (iznad naselja Mokro), završetak je na samoj granici dve opštine, dok je pristup i povratak u opštini Sokolac (naselje Ravna Romanija). Od grada Sokoca udaljena je oko 17 km, od Sarajeva 35 km, a od državne granice sa Srbijom (granični prelaz Mali Zvornik) nešto više od 100 km. Ferata je zvanično otvorena 22.11.2020.godine i za kratko vreme postala vrlo popularna zbog svoje atraktivnosti. Izgrađena je u sklopu projekta “Enjoy Sarajevo-Romanija region” koji su finansirali Evropska unija i Savezna Republika Nemačka a zajednički implementirali Turistička organizacija Jahorina-Grad Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske (PKRS) i privredni subjekat Stanišić d.o.o Pale.

osnovne informacije

Entitet: Republika SrpskaUkupna dužina: 350 m
Regija: Sarajevsko-romanijska

Visinska razlika: 160 m

Opština: Pale / SokolacOkvirno vreme prelaska:  1 h 30 min

Mesto: Mokro / Ravna Romanija

Vreme pristupa: 20 min
Planina: RomanijaVreme povratka: 20 min
 Koordinate: 43.89997,  18.65019Godina gradnje: 2020
Ocena ferate: B/C 

Viа ferrata Sokolov put - pristup

Pristup ferati je od magistralnog puta M-19, između Sokoca i Sarajeva. Od Sokoca treba nakon 12,5 km skrenuti levo a iz Sarajeva nakon 30 km desno. Dalje se nastavlja pored Manastira Sokolica koji se nalazi sa leve strane na 1,7 km od skretanja. Nakon još 2,8 km stiže se dobrim asfaltnim putem do Planinarskog doma Crvene Stijene (1365 mn/v). Malo pre doma postoji proširenje gde se može parkirati nekoliko vozila. Domaćin Planinarskog doma je Planinarsko društvo “Glasinac” Sokolac, preko koga možete iznajmiti neophodnu opremu ukoliko nemate svoju, kao i vodiča. Od doma se šumskom stazom za oko 20 min stižete podno Crvenih stijena na početak ferate.

Via ferrata Sokolov put - Mapa1
Mapa od skretanja sa puta Sokolac-Sarajevo
Via ferrata Sokolov put - pristupna staza
Staza od doma do početka ferate
Via ferrata Sokolov put
Prva tabla blizu planinarskog doma
Druga tabla kod planinarskog doma
Druga tabla kod planinarskog doma
Putokaz ka ferati
Putokaz ka ferati

Raznovrsna ferata

Ferata zaslužuje sve pohvale zbog raznovrsnosti i kreativnosti graditelja. Šlag na tortu predstavljaju žičani i tibetanski most pri vrhu ferate. Pored njih tu su vertikalni i horizontalni delovi, kosine, čak i delovi sa silaskom, uz različite vrste metalnih gazišta. Iako je u potpunosti opremljena veštačkim gazištima/hvatovima ferata nije lagana. Previsni delovi u vertikali i interesantni detalji, s merom zakomplikovani, zahtevaju konstantnu pažnju i razmišljanje kako na najefikasniji i najbezbedniji način nastaviti dalje. Vrlo je pohvalno i to što je ferata besplatna i otvorena za sve. Ipak, ukoliko nemate dovoljno iskustva u kretanju feratama i niste sigurni u svoje sposobnosti, nemojte kretati na feratu bez nekog iskusnijeg uz sebe. Za sve informacije, kao i iznajmljivanje opreme i vodiča, možete se obratiti domaćinima – Planinarsko društvo “Glasinac” Sokolac.

Via ferrata Sokolov put - Varijacije na vertikali
Malo zakomplikovana vertikala
Via ferrata Sokolov put - Kosina
Kosi delovi na ferati
Via ferrata Sokolov put - Horizontalna deonica
Horizontalni deo
Via ferrata Sokolov put - Otpenjavanje
Deo sa silaskom (otpenjavanje)
Via ferrata Sokolov put - Žičani most
Žičani most
Via ferrata Sokolov put - Tibetanski most
Tibetanski most

Završetak na vrhu i silazak

Ferata završava na vrhu Crvene Stijene (1423 mn/v) na kom se nalazi jarbol sa zastavom Srbije. Malo ispod, na drvetu je i tabla sa natpisom imena vidikovca. Od vrha sledi povratak šumskom stazom, kojom za 15-ak minuta stižete nazad do doma. Duž ove kratke staze pružaju se lepi pogledi na okolinu. Iako je napisano da je vreme za prelazak ferate 1h 30min slobodno računajte na duplo više, s obzirom da ćete uživati u celokupnom ambijentu ferate kao i pogledu sa nje, te ćete često poželeti da napravite pauzu za fotografisanje, ali i predah. Naravno, to činite tamo gde je bezbedno, uz dodatne mere opreza i sigurnosti (osigurajte se dodatnim karabinerom). Pored toga, kretanje feratom nije trka već adrenalinski užitak koji zahteva konstantnu pažnju i pribranost u svakom trenutku.

Via ferrata Sokolov put - Izlazak na Crvene Stijene
Završetak ferate
Via ferrata Sokolov put - Crvene Stijene vrh
Zastava na vrhu
Via ferrata Sokolov put - Crvene Stijene tabla
Tabla ispod vrha
Via ferrata Sokolov put - Pogled ka vrhu
Pogled ka vrhu
Via ferrata Sokolov put - Pogled ka Sarajevu
Pogled ka Sarajevu
Via ferrata Sokolov put - staza za povratak
Staza od Crvenih stijena do doma

Via ferrata Sokolov put - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Veliki Lupoglav 1652 m (najviši vrh Romanije)
  • Manastir Sokolica

Smeštaj

  • Više objekata na Ravnoj Romaniji i u Sokocu

Za više slika posetite GALERIJU

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email