Viaferrata-balkan

VIA FERRATA KOTOR

Via ferrata Kotor se nalazi u istoimenom primorskom gradu, na obali Bokokotorskog zaliva. Smeštena je na izlazu iz kanjona Škurde i na ulazu u Stari grad Kotor. Od Podgorice je udaljena 80 km, od granice sa Srbijom 215 km (granični prelaz Gostun) ili 235 km (granični prelaz Jabuka), a od Beograda 550 km. Sa stena kojima ide ferata pružaju se prelepi pogledi na Bokokotorski zalivbedeme tvrđave San Đovani, kao i na ceo Stari grad Kotor. Na ferati se nalaze i dve klupe za odmor. Ferata poseduje sertifikate o sigurnosti-ispravnosti Via ferrate iz 2018.godine, kada je i izgrađena. Ovu, kao i feratu na Durmitoru, sagradio je tim planinarskih eksperata iz Slovenije i Francuske koji ima ogroman broj izgrađenih via ferata duž čitave Slovenije.

Via ferrata Kotor je komercijalna ferata, dostupna tokom cele godine i za decu i za odrasle. Cena ferate je 50 evra za odrasle i 80 evra za decu, jer je za njih potrebno unajmiti dodatnog vodiča koji, osim što dete vezuje karabinerima za metalnu sajlu, posebnim prusikom veže dete za sebe, kako bi mu olakšao uspon i kako bi ga oslobodio straha i bivao mu puna podrška tokom čitavog uspona.

Ipak, sve pouzdane informacije, kao i prijave za feratu trebaju se obaviti preko Turističke agencije Montagna Travel Montenegro, na web-sajtu www.montagnatravel.me, putem e-maila: montagnabb@gmail.com, ili na brojeve telefona: +382 67 888 887, +382 69 032 701 i +382 67 511 364. Svi učesnici dobijaju kompletnu alpinističku i zaštitnu opremu, kao i iskusne vodiče koji su ujedno članovi Gorske službe spasavanja. Takođe, svaki učesnik je obezbeđen od strane Montagna Travel Montenegro sigurnosnom alpinističkom opremom, a potrebno je samo da ponese svoje patike.

osnovne informacije

Opština: KotorDužina ferate: 180 m
Grad: Kotor

Visinska razlika: 125 m

Godina gradnje: 2018Početna visina: 80 m
Ocena ferate: / Krajnja visina: 205 m
 Koordinate: 42.42688, 18.77555 Okvirno vreme prelaska (cela staza): 2 h

Viа ferrata Kotor - pristup

Do Kotora se iz Beograda može stići preko graničnog prelaza Jabuka (dalje Pljevlja, Žabljak, Nikšić, Kotor) ili graničnog prelaza Gostun (dalje Bijelo Polje, Kolašin, Podgorica, Budva, Kotor). Dužina i vreme puta su slični. Iz grada se do ferate lako stiže putem ka Starom gradu i potom pešačkom stazom ka tvrđavi.

Mapa puta od Podgorice
Staza do ferate
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email