Viaferrata-balkan

VIA FERRATA BERIM

Via ferrata Berim se nalazi u oblasti Ibarskog Kolašina, 27 km od Zubinog Potoka, u istoimenoj opštini u Kosovskomitrovačkom upravnom okrugu. Napravljena je na piramidalnoj steni Berim na krajnjem istočnom delu planine Mokra goraU blizini početka ferate nalazi se planinarski dom gde ćete namestiti opremu i zahvatiti vodu. Feratom upravlja organizacija „Outdoor In“ i penjanje je dozvoljeno samo uz njihovo vođenje, i plaća se. „Outdoor In“ obezbeđuje kompletnu logistiku, prevoz, vodiče i opremu. 

osnovne informacije

 

Region –  Kosovo i MetohijaUkupna dužina: 4 km
Okrug – Kosovskomitrovački

Visinska razlika: 521 m
(Početna visina – 1.210 m – Krajnja visina – 1.731 m)

Opština – Zubin PotokOkvirno vreme prelaska: 5-6 h 

Mesto – Zubin Potok

Vreme pristupa: 1 h
(vozilom od Zubinog Potoka do kampa Berim)
Planina – Mokra GoraVreme povratka: 2 h 
(1h sa vrha do kampa + 1h vožnje do Zubinog Potoka)
 Koordinate – 42.90026, 20.588326Godina gradnje: 2015
Ocena ferate: D
 Sezona penjanja: 01.05. – 30.10.

Via ferrata Berim - pristup

Ferata se nnalazi na  1h vožnje od Zubinog Potoka, asfaltnim putem koji vodi preko brane Gazivode do sela Kovače a zatim makadamskim putem do Previje i dalje do podnožja Berima. 

Zubin Potok se nalazi na jadranskoj magistrali, 20km zapadno od Kosovske Mitrovice. Iz Beograda ili Novog Sada najlakše se dolazi autoputem Miloš Veliki do Preljine, zatim ibarskom magistralom do Kraljeva i Raške, dalje do Novog Pazara i raskršća u Ribariću gde je potrebno skrenuti levo ka Zubinom Potoku. U proseku, iz Beograda se stiže za manje od 5h vožnje. Iz Niša se najbrže stiže putem preko Prokuplja, Kuršumlije i Merdara, zatim preko Podujeva do Kosovske Mitrovice i dalje prema Zubinom Potoku. U proseku, potrebno je oko 2h i 30min od Niša do Zubinog Potoka.

Iz Podgorice se nabrže stiže jadranskom magistralom preko Kolašina, Berana, Rožaja i Ribarića. Potrebno je oko 4h vožnje od Podgorice do Zubinog Potoka. Iz Skopja najbrže se stiže autoputem preko Uroševca i Prištine, zatim preko Kosovske Mitrovice do Zubinog Potoka, zašta je potrebno izdvojiti nešto malo više od 2h. Iz Prištine do Zubinog Potoka se stiže preko Vučitrna i Kosovske Mitrovice, oko sat vremena vožnje. Najbliži aerodrom je u Prištini (udaljen oko sat vremena vožnje), zatim u Kraljevu (2h udaljenosti), Nišu (2h 30h), Podgorici (4h) i Beogradu (5h).

VF Berim - mapa
Mapa puta od Beograda do Zubinog Potoka
VF Berim - mapa1
Trasa puta Zubin Potok - Via ferrata Berim
VF Berim - Kamp Berim
Kamp Berim
VF Berim - Startna tačka
Nameštanje opreme i polazak

Via ferrata Berim - jedna od najdužih na svetu

Via Ferrata Berim predstavlja jednu od najdužih i najatraktivnijih via ferrata na svetu, ukupne dužine oko 4km. Visinska razlika između početne i krajnje tačke iznosi 520 m. Na početku uspona (1210 mnv) sačekaće vas impozantno vertikalno penjanje do pećine na čijoj ivici se nalazi klupa za odmor. Nakon pećine spiralnim penjanjem izlazite do prvog vrha, odakle nastavljate vertikalom do horizontalne deonice na kojoj ćete „visiti“ nad ambisom od par stotina metara. Penjanje se nastavlja do prvog visećeg mosta dužine 70 metara koji ćete preći hodom po metalnim stopama.

ViaFerrataBerim_MapaFerate
Trasa ferate - crveno, opcije izlaza - žuto (izvor - outdoor-in.org)
ViaFerrataBerim_vrh
Stena Berima (izvor-facebook.com/OutdoorIn2013)
ViaFerrataBerim2_OutdoorIn
Pećina na kraju prve deonice (izvor-facebook.com/OutdoorIn2013)
ViaFerrataBerim4_OutdoorIn
Prvi viseći most - 70m (izvor-facebook.com/OutdoorIn2013)

Via ferrata Berim - još tri viseća mosta

Nakon mosta vreme je za odmor na letnjikovcu u prelepom ambijentu proplanka ušuškanog među grandioznim stenama. U blizini letnjikovca se nalazi džinovska adrenalinska ljuljaška, ali za tu avanturu potrebno je izdvojiti poseban dan. Nakon letnjikovca nastavlja se vertikalno penjanje do trećeg vrha gde se nalaze dva viseća mosta. Prvi je dužine 27 m i spaja dve susedne litice, a drugi predstavlja hod po žici dužine 9 m. I kada ste mislili da je avanturi kraj, kao šlag na torti sačekaće vas kosi most dužine 50 m, avanturistička poslastica koju ćete pamtiti celog života. 

Nakon prelaska ovog mosta staza grebenom vodi do vrha Berima (1731 mnv), jednog od najlepših na planini Mokra gora, sa kog se pruža prelep pogled na Ibarski Kolašin, vrhove Kopaonika, Rogozne, Šare, Prokletija i Hajle. Silazak sa Via Ferrate Berim je lagana planinarska staza koja vodi do početne tačke ove pustolovine. Boravak na Via Ferrati Berim je celodnevna avantura. Penjanje u proseku traje nešto više od 5h, a za silazak sa vrha potrebno je izdvojiti dodatnih sat vremena. Takođe treba izdvojiti oko sat vremena za postavljanje neophodne opreme i za neophodnu obuku.

ViaFerrataBerim5_OutdoorIn
Drugi viseći most - 27m (izvor-facebook.com/OutdoorIn2013)
VF Berim - Žičani Most
Žičani most - 9m (izvor-facebook.com/OutdoorIn2013)
ViaFerrataBerim7_OutdoorIn
Kosi most - 50m (izvor-facebook.com/OutdoorIn2013)
ViaFerrataBerim8_OutdoorIn
Pogled sa Berima (izvor-facebook.com/OutdoorIn2013)

Via ferrata Berim - napomene

Penjanje na Via Ferrati Berim se naplaćuje, cena je 50 evra po osobi. U cenu je uračunata profesionalna oprema, prevoz od Zubinog Potoka do via ferate i nazad i profesionalni vodič. Za upravljanje Via Ferratom Berim kao i za organizovanje poseta ovom jedinstvenom turističkom proizvodu Ibarskog Kolašina zadužena je organizacija „Outdoor In„, osnovana sa misijom razvoja, koordinacije i promocije aktivnog turizma u opštini Zubin Potok

Sav profit koji se ostvaruje kroz pružanje turističkih usluga ulaže se u razvoj novih turističkih proizvoda i održavanje postojećih. Turističku infrastrukturu čine Via Ferrata Berim kao najatraktivniji turistički prozivod koji privlači pažnju gostiju iz celog sveta, ali i mreža od 120 km planinarskih i biciklističkih staza, 252 putokaza, 10 portala, adrenalinska ljuljaška i letnjikovac na Berimu, kao i planinarski dom koji je u izgradnji.

Na ferrati se penje uz pomoć vodiča Outdoor In-a, u grupama od najmanje pet osoba. Nije neophodno prethodno iskustvo za penjanje na Via Ferrati Berim, ali je preporučljivo da budete fizički spremni za kretanje uz stepenice. Pre polaska na Via Ferratu Berim potrebno je upoznati vodiča o vašem psihofizičkom i zdravstvenom stanju. 

„Outdoor In“ možete kontaktirati putem e-maila (office@outdoor-in.org) ili direktno telefonom (+381 65 86 23746), a možete ih naći i na sajtu https://outdoor-in.org kao i na društvenim mrežama.

Via ferrata Berim - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Jezero gazivode

Smeštaj

  • Hoteli u Zubinom Potoku (1/1 i 1/2 sobe na bazi noćenja sa doručkom)
  • Studentski dom u Zubinom Potoku (višekrevetne sobe)

Izvor: https://outdoor-in.org/via-ferrata-berim

Zahvaljujemo se „Outdoor In“-u na ustupljenim fotografijama

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email