Viaferrata-balkan

Viа ferate Česnek

Via ferate Česnek skup su ferata u klisuri Komoš, u mađarskom selu Česnek. Česnek je prelepo seoce u županiji Vesprem, sa manje od 600 stanovnika. Simbol sela je tvrđava Česnek koju smo takođe obišli. Bili smo smešteni u apartmanu Devenji (Dévényi Vendégház) koji je za svaku preporuku. Jako lep četvorokrevetni apartman uključuje kuhinju, terasu, prostrano dvorište sa parkingom, malim dečjim igralištem i prostorom i priborom za roštilj. Smeštaj se nalazi na 5 min hoda do tvrđave. Iako je po gugl mapi najbrži put preko Horgoša, odlućujemo da idemo preko Kelebije, nadajući se manjoj gužvi na granici. To je uostalom i oko 65 km kraći i dosta interesantniji put i prijatno smo iznenađeni odličnim putevima na toj deonici.

Ka klisuri Komoš

Ovo je naš drugi dan boravka u Česneku. Nakon penjanja via ferata u dolini Cuhe, u nedelju ujutru krećemo ka klisuri Komoš. Klisura se ugnezdila između dva brda podno tvrđave. Kao što smo već pisali, putokazi ka feratama nisu sjajni ali ipak bez problemа stižemo do njih. Na glavnom putu, tačno ispod tvrđave, nalazi se i kućica koja na ogradi ima reklamu za feratu. Tu se možete informisati i iznajmiti opremu ukoliko nemate svoju. Informacije možete pronađi i na sajtu www.vasaltutak.hu/csesznek

Via ferate Česnek - prva ferata

Silazimo u klisuru i odlazimo do poslednje u nizu, ferateFutrinka Ucca“. Početno zagrevanje i uživanje u najlakšoj ferati u klisuri, sa težinskom ocenom B/C. Ulazni deo je malo teža vertikala ocene C, ali ima veliko gazište na izbočenoj steni pa ne predstavlja problem. Nakon toga sledi kraći most pa lagana kosina na zemljanoj podlozi, sa ocenom B. Sledi druga vertikala ocene C, sa više veštačkih gazišta, Na kraju ferata završava kosinom ocene B. Izlazna tačka je vrh brda preko puta tvrđave, sa lepim pogledom na nju i okolinu. Spuštanje je stazom koja ide paralelno sa feratom i brzo se stiže u klisuru.

Idemo na najtežu feratu

Nakon zagrevanja i opuštanja vreme je zaMZ/X, najtežu feratu, ne samo u ovoj klisuri, nego uopšte na sve tri lokacije koje smo obišli, Ova ferata jedina ima upisan i karakter F u svojoj oceni. Tačnije, ocena ferate je E/F, što je ocena prvog segmenta koji se sastoji iz dva dela. Ulazni deo je nešto lakši a nakon njega sledi vertikala iz previsa u glatkoj steni.  Lično smo se i najviše pomučili oko ovog detalja i pored jednog veštačkog dodatka iznad ulaznog previsa.

Glatka stena koja onemogućava upor nogama i veliki razmak do narednog klina zahtevaju improvizaciju i dobru koordinaciju, uz dovoljno snage da se izvuče na sledeći nivo. Nakon ovog dela sledi vijetnamski most pa takođe zahtevna horizontala, u previsu i bez dobrih gazišta. Horizontala je blago usmerena na gore i na kraju prelazi u kosinu što crpi dosta energije i snage. Nakon izlaska na gornji nivo ferata se spaja sa feratomVárpanoráma út(ocene D) te njom nastavljamo segmentima različite težine (B, C i D) sve do kraja koji je zajednički sa prvom feratom koju smo popeli.

Treća ferata za kraj

Spuštamo se u klisuru, malo odmaramo i krećemo na treću rutu, poslednju za ovaj boravak u Česneku. Da bi popeli i jednu koja izlazi na drugu stranu, ka tvrđavi, odlučujemo se za lakšu od dve varijante, feratuOstromlók útja(ocene C). Težu rutu, feratuTálos Zoltán emlékút(težine E) ostavljamo za sledeći put. Na ovoj ruti se smenjuju segmenti ocenjeni sa B i C ali je ipak dosta teža od ferateFutrinka Ucca“. Ulaz je vertikala ocene C, malo nezgodniji i teži deo od proseka, ali ima veštačkih dodataka. Nakon toga je laganiji deo ocenjen sa B pa sledi malo duža horizontala težine C. Ona je  presečena sa nekoliko kosih delova koji je podižu naviše, da bi se na kraju izašlo laganim vertikalnim delom ocene B. Nakon izlaska sa ferate, ubrzo se skreće levo na lepu šumsku stazu koja ide uz stenu za sposrtsko penjanje i brzo stiže pod tvrđavu.

Obilazak tvrđave

Na kraju našeg boravka obilazimo i tvrđavu. Njeno radno vreme je od 10 do 18 časova, a cena karte 700 forinti (oko 230 din). Vredi obići ovo lepo i uređeno utvrđenje sagrađeno oko 1263.godine, nakon invazije Tatara na Evropu.

Posle posete tvrđavi odlazimo zadovoljni iz Česneka, kome ćemo se sigurno vratiti. Via ferate Česnek su ostavile vrlo pozitivan utisak a nas put dalje vodi ka feratama u Tatabanji, o čemu pišemo u narednoj epizodi ovog serijala.

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ostavite odgovor