Viaferrata-balkan

Via ferrate CSESZNEK (Česnek)

Česnek je lepo, živopisno seoce u Mađarskoj, u županiji Vesprem (Veszprém megye), sa manje od 600 stanovnika. Smešteno je pod planinom Bakonj (Bakony), najzapadnijem i najvećem delu Transdunavskih planina. Simbol sela je tvrđava Česnek (Cseszneki vár). Između uzvišenja na kome se nalazi tvrđava, sa strane sela, i brda Komoš (Kőmosó-hegy) – 295 mn/v, sa suprotne strane, nalazi se klisura Komoš  (Kőmosó-szurdok), gde je 2013.godine napravljena prva via ferata u Mađarskoj. Trenutno je 5 via ferata, sa ocenama od B/C do E/F. 

Dve ferate idu ka tvrđavi (Ostromlók útja i Tálos Zoltán emlékút), dok tri idu ka brdu Komoš (Várpanoráma út, Futrinka ucca i Mz/x). Pristup feratama je 5 min stazom pored tvrđave. Sa glavnog puta koji ide ispod tvrđave (Vár utca) treba se odvojiti levo na stazu koja prolazi pored apartmana Komoš (Kőmosó vendégház) i ubrzo ponovo levo (na drvetu stoji mali putokaz sa natpisom vasaltutak – mađ. via ferata). Brzo stižete do klisure i neposredno ispred nje videćete još jedan mali natpis „vasaltutak“. Putokazi su generalno vrlo loši na svim mađarskim feratama, ali na startu svake postoje table sa odličnim mapama ferate. Kada siđete do same klisure nižu se, u kratkom razmaku, u levu stranu ulazi u 5 ferata.

Pristup autom: Česnek je od granice sa Srbijom – granični prelaz Horgoš udaljen 274/290 km (najbliži/najbrži put), odnosno od graničnog prelaza Kelebija 226 km. Od Beograda je najbržim putem, preko Horgoša, Kečkemeta i Budimpešte, udaljen 493 km, odnosno oko 4h i 50min vožnje. Mreža auto-puteva u Mađarskoj je odlična i koji god put da odaberete neće vam predstavljati problem za vožnju. Cena vinjete za nedelju dana je 12 evra.

Klisura Komoš na mapi - google mapa
Put od Horgoša - google mapa
Put od Kelebije - google mapa

Spisak i opisi ferata

Várpanoráma út - D
MZ/X - E/F
Ostromlók útja - C
Tálos Zoltán emlékút - E
Futrinka Ucca - B/C

klikni na sličicu za opis ferate

DODATNI SADRŽAJ:

Šta se još može obići u bližoj okolini:

  • DVORAC ČESNEK (Cseszneki Castle)
  • MUZEJ SELA  (Falumúzeum)
  • MILENIJUMSKA BAŠTA (Millenium Kert)
  • KATOLIČKA CRKVA (Cseszneki Kisboldogasszony-templom)
  • STARO GROBLJE (Régi temetőkert)
  • MEMORIJALNO DRVO BUKVE LASLA ESTERHAZIJA (Esterházy László Bükk Emlékfa)
  • KAMENI JARAK (Kő-árok)
  • ĐAVOLJI JARAK (Ördög-árok)
  • DOLINA CUHA (Cuha-völgy) – Via ferrate Cuha-Völgy
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email