Viaferrata-balkan

VIA FERRATA OLIMPLINE

Via ferrata Olimpline se nalazi u gradiću Črna na Koroškemu Koruškoj regiji u Republici Sloveniji. Od Ljubljane je udaljena oko 100 km (1h 30 min vožnje), od Zagreba 206 km (2h 43 min vožnje), a od Begrada oko 600 km (6h 30 min vožnje). Standardna ruta ferate je ocene C, dok za iskusnije postoji nekoliko odvojenih deonica ocene D/E, kao i jedna sa ocenom F, što je svrstava među najteže u SlovenijiFerata vodi do gornje stanice Olimpline, najdužeg ziplajna u Sloveniji.

osnovne informacije

Regija: KoruškaVisina ferate: 550 m
Najbliži grad: Črna na KoroškemDužina ferate: 1.700 m
Opština: Črna na Koroškem Okvirno vreme prelaska ferate: 3-4 h
Koordinate: 46.47069, 14.84680 Vreme pristupa: 20 min
Godina gradnje: 2022Vreme silaska: 45 min
 Ocena ferate: 
– standardna ruta – C
– odvojene deonice – D/E
– odvojena deonica –  F
 

Viа ferrata Olimpline - pristup

Iz Beograda se putuje preko Zagreba i potom nastavlja ka Mariboru i ulazi u Sloveniju. Pre Maribora skreće se levo ka Slovenskoj Bistrici, te preko Celja i Velenja stiže u Črnu na Koroškem. U Črni možete parkirati bilo gde i prošetati putem za Koprivnu. Kada pređete most, nakon nekoliko desetina metara primetićete prve putokaze za via ferratu. Do samog ulaza možete doći nakon 20 minuta hoda udobnom šumskom stazom.

Cela via ferrata je veoma dobro obeležena, a ocene težine su ispisane ispred svih delova. Tako možete lako i bez problema da izaberete rutu koja odgovara vašem iskustvu, izdržljivosti i snazi.

Google maps Zagreb - VF Olimpline
Mapa puta od Zagreba
Via Ferrata Olimpline - mapa i informacije
Kompletne informacije

Viа ferrata Olimpline - težine

Osnovna ruta ferate je ocenjena težinom C, što mogu da urade i pojedinci sa manje veštine i prosečne fizičke spremnosti. Za one koji traže izazov postoji nekoliko sporednih delova veće težine, sa ocenom D, E, pa čak i F. Ovi drugi su pogodni samo za zaista dobro pripremljene i iskusne feratare.

Napomene

Iznajmljivanje opreme
TIC Črna na Koroškem
Center 101, 2393 Črna na Koroškem
Telefon: +386 2 870 4820, Mobilni: +396 41 743 442
E-mail: tic@crna.si
 

UPOZORENJE: Ferata nije sportski objekat, to je veoma zahtevna zaštićena planinska ruta i u nju ulazite na sopstvenu odgovornost. Ulaz je zabranjen za neiskusne i maloletne osobe bez pratnje punoletne osobe. Ne ulazite u slučaju snega ili noću. Nikada ne koristite rutu penjanja za spuštanje – spustite se po označenoj ruti.

Izvor: www.pzs.si/novice.php?pid=15864

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email