VIA FERRATA OPINE

Via ferrata Opine još jedna je mostarska ferata, nadomak prigradskog naselja Opine. Smeštena je u kanjonu Hadžića do,  usečenom u jugoistočne padine Gostinskog brda. Od centra grada udaljena je malo više od 6 km. Kanjon predstavlja vezu između pitome mostarske kotline i znatno surovije podveleške visoravni. Sama ferata je u suštini vrlo kratka i nalazi se tek na izlasku iz kanjona. Ipak, sam prolazak kroz kanjon može biti zanimljiv, mada je u toplim letnjim danima malo zarastao. 

Izrađena je, kao i Via ferrata Ilirski put, u sklopu projekta ”Canyon climbing connections”, koji “ASPK Neretva” sprovodi u sklopu projekta “Via Dinarica”. Projekat je podržao i sufinansirao Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).

osnovne informacije

Entitet: Federacija Bosne i HercegovineUkupna dužina staze: 6 km
(dužina cele staze, sajla samo kratkim delom)
Kanton/Županija: Hercegovačko-neretvanski

Vreme prelaska: 3 – 3,5 h

Opština/grad: MostarVisinska razlika: 300 m
Mesto: OpinePočetna nadmorska visina: 270 m.n.v.
 Planina/brdo: Gostinsko brdoMaksimslna nadmorska visina: 570 m.n.v. 
Koordinate: 43.31729, 17.85113Ocena ferate: B

Via ferrata Opine - pristup

Pristup stazi je jednostavan i do početne tačke treka lako se stiže vozilom. U Mostaru se treba uključiti na magistralni put M17, koji je deo evropskog međunarodnog puta E73, i krenuti u pravcu Blagaja. Sa glavnog puta se treba isključiti levo za Donje Opine, a na mestu skretanja postoji i putokaz za feratu. To je ujedno i jedina tabla koju ćete videti sve do mesta za parkiranje. Vozite dalje tačno 2,5 km i dolazite do male kućice na krivini asfaltnog puta (Put za Opine) gde možete parkirati vozilo. Odatle počinje kružna staza, na kojoj 1,3 km od starta počinje kratka ferata.

Via ferrata Opine - Mapa puta od Mostara
Mapa puta od Mostara do parkinga
Via ferrata Opine - cela staza
Wikiloc mapa - cela staza

Kroz kanjon do ferate

Od parkinga staza prolazi pored peščanih formacija i preseca zemljani put kojim se kratko ide. Sa njega se, otprilike oko 300 m od startne tačke, odvajate levo. Tu se nalazi se i info tabla o ferati. Odatle staza polako ulazi u kanjon koji predstavlja korito presušenog potoka. Staza dalje nastavlja prirodnim usecima između stena, koje se u nastavku sve više izdižu. Na par mesta postavljena je kratka sajla radi eventualne pomoći. Sama ferata je kratka i počinje tek na izlasku iz kanjona, kada vas staza dovede pod podnožje visoke vertikalne stene. Počinje laganijim delom kojim se blago penje do same stene. Drugi deo je najatraktivniji i predstavlja vertikalu sa blagim previsom. Ipak, dosta je nogostupa te nije teška. Po završetku vertikale sledi poslednji, treći deo ferate. I on je vrlo lagan i ide blagim usponom kroz mali usek između stena.

Izlazak na vrh i povratak starim austrougarskim putem

Po završetku ovog trećeg dela, ferata izlazi na zaravnjeni plato odakle se pruža lep panoramski pogled. Sa jedne strane, kao na dlanu vidite južni deo mostarske kotline sa rekom Neretvom, dok se na suprotnoj strani izdiže podveleška kraška visoravan. Svega stotinjak metara nakon silaska suprotnom stranom, dolazi se do starog austrougarskog vojnog puta koji povezuje bunkere i druge objekte iz perioda Austrougarske okupacije. Nakon 600-700 m ovim putem možete se odvojiti levo i obići ostatke utvrđenja Mali grad. Od odvajanja do utvrđenja ima oko 500 m. U blizini se nalazi još nekoliko sličnih utvrđenja. Put se dalje spušta sve do početne tačke na stazi.

Via ferrata Ilirski put - Tabla na kraju ferate
Tabla na kraju ferate
Via ferrata Ilirski put - Izlaz iz kanjona
Izlaz iz kanjona
Via ferrata Ilirski put - Mapa cele staze
Mapa cele staze

Via ferrata Ilirski put - dodatni sadržaj Opine

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Ostaci austrougarskih utvrđenja
  • Znamenitosti Mostara

Hrana

  • Restorani u Mostaru

Smeštaj

  • Apartmani u Mostaru
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email