Viaferrata-balkan

VIA FERRATA OPINE

Via ferrata Opine je još jedna mostarska ferata, nadomak prigradskog naselja Opine. Smeštena je u kanjonu Hadžića do, usečenom u jugoistočne padine Gostinskog brda. Od centra grada udaljena je malo više od 6 km. Kanjon predstavlja vezu između pitome mostarske kotline i znatno surovije podveleške visoravni. Sama ferata je u suštini vrlo kratka i nalazi se tek na izlasku iz kanjona. Ipak, sam prolazak kroz kanjon može biti zanimljiv, mada je u toplim letnjim danima malo zarastao. 

Izrađena je, kao i Via ferrata Ilirski put, u sklopu projekta ”Canyon climbing connections”, koji “ASPK Neretva” sprovodi u sklopu projekta “Via Dinarica”. Projekat je podržao i sufinansirao Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).

osnovne informacije

Entitet: Federacija Bosne i HercegovineUkupna dužina staze: 6 km
(dužina cele staze, sajla samo kratkim delom)
Kanton/Županija: Hercegovačko-neretvanski

Ukupna visinska razlika: 300 m

Grad: MostarPočetna nadmorska visina: 270 mn/v

Mesto: Opine

Maksimalna nadmorska visina: 570 mn/v
Planina: Gostinsko brdoOkvirno vreme prelaska:  3 – 3,5 h (cela staza)
Koordinate: 43.31729, 17.85113 Ocena ferate: A/B

Via ferrata Opine - pristup

Pristup stazi je jednostavan i do početne tačke treka lako se stiže vozilom. U Mostaru se treba uključiti na magistralni put M17, koji je deo evropskog međunarodnog puta E73, i krenuti u pravcu Blagaja. Sa glavnog puta se treba isključiti levo za Donje Opine, a na mestu skretanja postoji i putokaz za feratu. To je ujedno i jedina tabla koju ćete videti sve do mesta za parkiranje. Vozite dalje tačno 2,5 km i dolazite do male kućice na krivini asfaltnog puta (Put za Opine) gde možete parkirati vozilo. Odatle počinje kružna staza, na kojoj 1,3 km od starta počinje kratka ferata.

Via ferrata Opine - Mapa puta od Mostara
Mapa puta od Mostara do parkinga - google mapa
Via ferrata Opine - cela staza
Cela staza - wikiloc mapa

Kroz kanjon do ferate

Od parkinga staza prolazi pored peščanih formacija i preseca zemljani put kojim se kratko ide. Sa njega se, otprilike oko 300 m od startne tačke, odvajate levo. Tu se nalazi i info tabla o ferati. Odatle staza polako ulazi u kanjon koji predstavlja korito presušenog potoka. Staza dalje nastavlja prirodnim usecima između stena, koje se u nastavku sve više izdižu. Na par mesta postavljena je kratka sajla radi eventualne pomoći. Sama ferata je kratka i počinje tek na izlasku iz kanjona, kada vas staza dovede pod podnožje visoke vertikalne stene. Počinje laganijim delom kojim se blago penje do same stene. Drugi deo je najatraktivniji i predstavlja vertikalu sa blagim previsom. Ipak, dosta je nogostupa te nije teška. Po završetku vertikale sledi poslednji, treći deo ferate. I on je vrlo lagan i ide blagim usponom kroz mali usek između stena.

Via ferrata Opine - info tabla
Info tabla pred ulazom u kanjonski deo
Via ferrata Opine - sajla u kanjonu
Sajla u kanjonu, pre početka same ferate
Via ferrata Opine - prolaz kroz kanjon
Kroz kanjon
Via ferrata Opine - početni deo
Početni deo ferate
Via ferrata Opine - vertikala
Vertikala na drugom delu ferate
Via ferrata Opine - izlazni deo
Treći, izlazni deo ferate

Izlazak na vrh i povratak starim austrougarskim putem

Po završetku ovog trećeg dela, ferata izlazi na zaravnjeni plato odakle se pruža lep panoramski pogled. Sa jedne strane, kao na dlanu vidite južni deo mostarske kotline sa rekom Neretvom, dok se na suprotnoj strani izdiže podveleška kraška visoravan. Svega stotinjak metara nakon silaska suprotnom stranom, dolazi se do starog austrougarskog vojnog puta koji povezuje bunkere i druge objekte iz perioda Austrougarske okupacije. Nakon 600-700 m ovim putem možete se odvojiti levo i obići ostatke utvrđenja Mali grad. Od odvajanja do utvrđenja ima oko 500 m. U blizini se nalazi još nekoliko sličnih utvrđenja. Put se dalje spušta sve do početne tačke na stazi.

Via ferrata Opine - pogled sa vrha ferate
Pogled na Mostarsku kotlinu
Via ferrata Opine - put ka Malom gradu
Put ka Malom gradu
Via ferrata Opine - ostaci utvrđenja Mali grad
Ostaci utvrđenja Mali grad

Via ferrata Opine - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Ostaci austrougarskih utvrđenja
  • Znamenitosti Mostara

Hrana

  • Restorani u Mostaru

Smeštaj

  • Apartmani u Mostaru
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email