Viaferrata-balkan

VIA FERRATA GORNJAK

Via ferrata Gornjak se nalazi u naselju Ždrelo, opština Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu. Od gradskog naselja Petrovac na Mlavi udaljena je15 km, a od Banje Ždrelo svega 5 km. Od glavnog grada Srbije udaljena je oko 130 km. Ferata je napravljena na stenama Malog Vukana u masivu Homoljskih planina. Feratu je, uz pomoć lokalne samouprave, izgradilo Planinarsko društvo “Gornjak” iz Petrovca na Mlavi, koje je i staralac ferate. Svakako treba pohvaliti njihov rad i entuzijazam jer je ovo tek druga via ferata u Centralnoj Srbiji. Korišćenje ferate je besplatno ali je obavezno prijavljivanje popunjavanjem obrasca u restoranu “Kod Rajka” koji se nalazi preko puta ferate.

Preko PD “Gornjak” možete iznajmiti opremu ukoliko nemate svoju, kao i vodiča ukoliko vam je potreban. To je svakako preporučljivo ukoliko nemate dovoljno iskustva a ne idete sa nekom organizovanom grupom. Uostalom, na tabli i stoji natpis da neiskusnim penjačima nije dozvoljeno kretanje feratom, kao ni maloletnim licima bez pratnje punoletne osobe.

osnovne informacije

Region –  Južna i istočna SrbijaUkupna dužina: 1100 m (do Kudelinove tvrđave)
Dužina postavljene sajle: 400 m
Okrug – Braničevski

Visinska razlika: 330 m

Opština – Petrovac na MlaviOkvirno vreme prelaska: 3 h (za grupu) 

Mesto – Ždrelo

Vreme pristupa: 5 min
Planina – Vukan (Homoljske planine)Vreme povratka: 60 min
 Koordinate – 44.27493, 21.52509Godina gradnje: 2019
Ocena ferate po deonicama: 
I – C, A
II – B
III – C
IV – B
V – C, D
VI – B, A
VII – B, A
VIII – C, D
IX – B, A
X – B, A
XI – C
XII – D
 

Via ferrata Gornjak - pristup

Staza za pristup ferati počinje odmah od prostranog parkinga, gde možete ostaviti vozilo. Parking se nalazi direktno preko puta restorana „Kod Rajka“. Užom, po malo siparstom stazicom, vrlo brzo se stiže do prve stene i starta ferate. Ako se odvojite još malo naniže možete videti i jednu lepu pećinu. 

Gornjak - Mapa puta od Beograda
Mapa puta od Beograda
Restoran "Kod Rajka" na mapi
Restoran "Kod Rajka" na mapi
Info tabla na početku ferate
Pogled sa ferate na restoran i parking

Sportska ferata

Ovo je sportska via ferata jer je opremljena samo čeličnom sajlom za osiguravanje, bez veštačkih gazišta/hvatova. Iz tog razloga je okarakterisana kao teška i fizički zahtevna, što je opet individualna stvar u zavisnosti od ličnog iskustva i penjačkih sposobnosti. Ferata je svakako vrlo atraktivna, pogotovo ako je penjete na sportski način, korišćenjem sajle samo za osiguravanje a napredujete u smeru pomoću prirodnih hvatova i gazišta u steni.  Ako pričate da ferata i nije nešto a pridržavate se i vučete za sajlu, pokušajte ponovo bez toga. Hvatovi su odlični da može lepo da se napreduje i bez sajle, samo proverite dobro svaki i vodite računa o odronjavanju.

Sajla na ferati
Kretanje po steni

Viа ferrata Gornjak -12 deonica

Ferata se sastoji od 12 deonica, odnosno 12 stena različite tehničke zahtevnosti i eksponiranosti. Gore, u osnovnim informacijama, možete pogledati ocene po deonicama. Inače, pored svih deonica, osim IV i XII, postoje staze za evakuaciju sa ferate. Ulaz u feratu je namerno malo teži i nezgodniji (zato i nosi ocenu C), kao uvodni ispit i selekcija da bi oni kojima je to veliki problem odmah odustaliDalje se nastavljaju deonice različite zahtevnosti, sve do završne i najteže deonice XII. Između deonica su delovi staze bez sajle, te se možete i odmoriti na prikladnom mestu. Naravno, nikada ne skidajte kacigu sa glave, čak i kada odmarate.

Via ferrata Gornjak - Start ferate
Start ferate
Via ferrata Gornjak - Prva deonica
Prva deonica
Via ferrata Gornjak - jedan od vertikalnih delova
Nastavak ferate
Via ferrata Gornjak - Uspon feratom1
Uspon feratom
Via ferrata Gornjak - Uspon feratom2
Uspon feratom
Via ferrata Gornjak - Uspon feratom3
Uspon feratom

Čestitamo uspešno ste prešli feratu

Najlepše je ostavljeno za kraj. Poslednja deonica (XII) je najteža i najatraktivnija. Ona nosi ocenu D jer je potpuno vertikalna, viša i eksponiranija od drugih. Ipak, hvatovi su dosta dobri da se može popeti i bez korišćenja sajle za kojom pak možete posegnuti kao ispomoć ukoliko niste sigurni. Ubrzo nakon prelaska deonice XII sačekaće vas tabla sa natpisom “čestitamo uspešno ste prešli feratu”. Odatle imate više opcija za silazak. Par minuta hoda deli vas od ostataka Kudelinove tvrđave a odatle je najbrži silazak strmom markiranom stazom do česme “4 lule” (na stazu ka česmi se možete uključiti i pre tvrđave) i potom još oko 5 min do početne tačke. Druga opcija je da od tvrđave nastavite lepom grebenskom stazom do vrha Mali Vukan (746 mn/v) za šta će vam biti potrebno oko 1,5h hoda, a odatle se do česme “4 lule” možete spustiti laganom šumskom stazom (još oko 1h hoda).

Via ferrata Gornjak - XII deonica
XII deonica
Via ferrata Gornjak - Kraj ferate
Kraj ferate
Tabla na kraju ferate
Kudelinova tvrđava
Mapa staze

U galeriji možete pogledati više slika sa ferate.

Via ferrata Gornjak - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

 • Mali Vukan 746m (u produžetku ferate)
 • Veliki Vukan 825m (u nastavku grebena)
 • Manastir Blagoveštenje Gornjačko
 • Manastir Gornjak
 • Terme Ždrelo
 • Ježevac 675m (sa druge strane klisure) i drugi vrhovi Homoljskih planina

Hrana

 • Restoran ribnjak “Kod Rajka” – preko puta ulaska u feratu
 • Restoran sa prenoćištem Gornjak – 2,9 km od ferate
 • Restoran “Vrata Homolja” – u Ždrelu, 4 km udaljen od ferate
 • Etno restoran Banja Ždrelo – u sklopu Terma Ždrelo, 5 km od ferate

Smeštaj

 • Smeštaj Simonović Ždrelo – 2.2 km od ferate
 • Restoran sa prenoćištem Gornjak – 2,9 km od ferate
 • Novapark apartmani Ždrelo – 3.6 km od ferate
 • Terme Ždrelo – 5 km od ferate
 • Smeštaj Skuratenko – Malo Laole, 7 km od ferate
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email