Viaferrata-balkan

VIA FERRATA MUČANJ

Via ferrata Mučanj  se nalazi u ataru sela Ravna Gora, u opštini Ivanjica, Moravički okrug. Od centra Ivanjice udaljena je 27 km, odnosno 35 min vožnje. Od Beograda je udaljena 230 km ili 3 h vožnje. Napravljena je na stenovitom grebenu severoistočne strane planine Mučanj. Feratu je realizovala Turistička organizacija Opštine Ivanjica, sa projektom preko Regije zapadne Srbije kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Idejno rešenje i izradu ferate sproveo je „Extreme summit team“ iz Beograda. Korišćenje ferate je besplatno. Preko Turističke organizacije Opštine Ivanjica možete angažovati vodiča obučenog za Via Ferrate i iznajmiti potrebnu sertifikovanu opremu, neophodnu za  korišćenje via ferrate.

osnovne informacije

Region – Šumadija i zapadna SrbijaUkupna dužina: 500 m
Okrug – Moravički

Visinska razlika: 200 m

Opština – IvanjicaOkvirno vreme prelaska: 2,5 – 3 h

Mesto – Ravna Gora / Katići

Vreme pristupa: 15 min
Planina – MučanjVreme povratka: 1 h
 Koordinate – 43.55326,  20.02950Godina gradnje: 2022
Ocena ferate: D, C, B 

Viа ferrata Mučanj - pristup

Pristup ferati je dobro obeleženim putem. Iz pravca Beograda najbrže je stići autoputem „Miloš veliki“ pa potom preko Požege i Arilja. U mestu Prilike, 9 km pre Ivanjice, treba skrenuti desno ka selu Katići. Od skretanja voziti 15,2 km pa se sa glavnog puta odvojiti desno, na uži put koji vodi ka Mučnju. Nakon 1,2 km dolazi se do raskrsnice gde postoji i putokaz za feratu. Tu treba skrenuti levo i voziti oko 700 m do zaseoka gde se može ostaviti vozilo. Dalje nastaviti još 1 km makadamskim putem koji vas dovodi do šumske staze. Na ulasku u šumsku stazu koja vodi do ferate stoji informativna tabla sa detaljnim karakteristikama ferate, slikama neophodne opreme za korišćenje ferate i potencijalnim opasnostima koje mogu zadesiti korisnike ferate. Pristup kroz šumu je markiranom stazom i traje oko 15 minuta.

Mapa puta od Beograda
Put od skretanja u Katićima
Putokaz ka ferati
Info tabla

Ulazna vertikala ocenjena težinom D

Ferata počinje ulaznom vertikalom od dvadesetak metara, što je i najteži deo ferate ocenjen sa D. Deonica ima dosta nogostupa ali i delove gde se mora koristiti stena za napredovanje, kako za hvatove tako i za gazišta. S obzirom da je stena prilično krušljiva mora se biti maksimalno oprezan pri korišćenju prirodnih hvatova i gazišta. Takođe, na nekim mestima na steni ima trave i zemlje, te i na to treba obratiti pažnju.

Start ferate - ulazna vertikala
Uspon ulaznom vertikalom
Izlazak iz početne vertikale

Nastavak laganijim deonicama

Nakon prelaska ovog dela sledi nastavak laganijim deonicama. Najpre se izlazi na greben dužine 100 metara, težine B. Tu se nalazi široka polica gde se može odmoriti.  Posle grebena sledi druga vertikala opremljena nogostupima, težine B/C i visine 60 metara. Nakon vertikale ponovo sledi lakši deo grebenskog penjanja i traverzi kroz šumu. Ovaj deo dugačak je oko 150 m i ocenjen sa B. Završava se na manjoj polici odakle počinje sledeći segment. Njega čini stenovita barijera visine oko 60 m i ocene C/B. Nakon nje se izlazi na široku policu i nastavlja laganom traverzom od 50 m i ocenom A.

Prvi grebenski deo (B)
Druga vertikala (B/C)
Sledeći grebenski deo (B)
Nastavak grebena (B)
Polica pred stenovitom barijerom (C/B)
Pogled sa široke police na vidikovac

Pećina Bože Javorca i završni deo ferate

Sa široke police spušta se u pećinu Bože Javorca. To je kraći ali nešto strmiji deo. Nakon silaska treba se provući kroz uži kanal dužine 5 m. Njime se dolazi do pećinice odakle se pruža lep pogled na Katiće. Pećina Bože Javorca je do sada bila neiskorišćeni turistički potencijal jer je pre izgradnje ferate bilo nebezbedno stići do nje. Nakon pećine sledi završni deo ferate, dužine oko 50 m i ocene C/B. Završni deo kreće vertikalom iz pećine, opremljenom nogostupima, u blagom previsu. Potom nastavlja travnatim, malo strmijim delom, da bi pred sam kraj ferate izašao na oboreni teren pred platformom vidikovca. Na kraju će vas sačekati tabla sa natpisom „ČESTITAMO – USPEŠNO STE PROŠLI FERATU“.

Silazak ka pećini
Strmo spuštanje ka pećini
Pećina Bože Javorca
Izlazna vertikala( C/B)
Završni travnati deo
Tabla na vrhu ferate

Vidikovac pa silazak

Ferata izlazi neposredno pored vidikovca, skoro na sam vrh Mučnja. Nagrada za uložen trud i savladanu feratu biće fenomenalni pogledi na veliki deo Srbije. Potom se utabanom stazom spušta do makadamskog puta i dalje do podnožja. Dužina puta u silasku je oko 4 km i potrebno je oko 1 h hoda. Nedaleko od staze za povratak nalazi se i najviši vrh planine, Jerini grad (1534 mn/v). Predlažemo svakako da se popnete i do njega jer nije teško a takođe ćete uživati u pogledima.

Vidikovac
Staza za silazak
Jerinin grad 1534 mn/v - najviši vrh Mučnja

Via ferrata Mučanj - uslovi za kretanje feratom

Na info tabli, pored karakteristika, stoje i uslovi za kretanje via feratom.

 • Ferratom mogu da se kreću isključivo psihofizički spremni planinari uz upotrebu sertifikovane opreme koja obuhvata pojas, šlem, via ferrata set (preporuka je obavezno imati i dodatnu gurtnu sa karabinerom).
 • Nije dozvoljeno kretanje ferratom neiskusnim penjačima i maloletnim licima bez pratnje punoletne osobe.
 • Planinarima koji nisu aktivni alpinisti preporučuje se unajmljivanje vodiča za Via ferrate.
 • Praporučeno je sa sobom poneti minimum 1,5 l vode
 • U slučaju nevremena spustiti se najbližom stazom za evakuaciju
 • VIA FERRATU KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST

Sve potrebne informacije možete dobiti u prostorijama Turističke organizacije Opštine Ivanjica, na telefon +381 (0) 32 665-085 ili e-mail: office@ivatourism.org

Via ferrata Mučanj - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

 • Vrh Jerinin grad (najviši vrh Mučnja)
 • Ivanjica

Hrana

 • Hotel Katići
 • Restorani u Ivanjici

Smeštaj

 • Hotel „Katići“
 • Brvnare Logos
 • Pansion Obradović
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email