VIA FERRATA MUČANJ

Via ferrata Mučanj  se nalazi u ataru sela Ravna Gora, u opštini Ivanjica, Moravički okrug. Od centra Ivanjice udaljena je 27 km, odnosno 35 min vožnje. Od Beograda je udaljena 230 km ili 3 h vožnje. Napravljena je na stenovitom grebenu severoistočne strane planine Mučanj. Feratu je realizovala Turistička organizacija opštine Ivanjica, sa projektom preko Regije zapadne Srbije kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Idejno rešenje i izradu ferate sproveo je Planinarski klub „Extreme summit team“ iz Beograda. Korišćenje ferate je besplatno. U narednom periodu Turistička organizacija opštine Ivanjica će omogućiti uslugu angažovanja vodiča obučenog za Via Ferrate i iznajmljivanje potrebne sertifikovane opreme neophodne za  korišćenje via ferrate.

osnovne informacije

Region – Šumadija i zapadna SrbijaUkupna dužina: 500 m
Okrug – Moravički

Visinska razlika: 200 m

Opština – IvanjicaOkvirno vreme prelaska: 2,5 – 3 h

Mesto – Katići

Vreme pristupa: 15 min
Planina – MučanjVreme povratka: 1 h
 Koordinate – 43.55326,  20.02950Godina gradnje: 2022
Ocena ferate: D, C, B 

Viа ferrata Mučanj - pristup

Pristup ferati je dobro obeleženim putem. Iz pravca Beograda najbrže je stići autoputem „Miloš veliki„, pa potom preko Požege i Arilja. U mestu Prilike, 9 km pre Ivanjice, treba skrenuti desno ka selu Katići. U Katićima postoji skretanje a na glavnom putu su postavljeni putokazi koji putnike dovode tačno do početka ferate. Od skretanja se nastavlja dobrim asfaltnim putem još oko 2 km a potom makadamskim još oko 1 km. Na ulasku u šumsku stazu koja vodi do ferate stoji informativna tabla sa detaljnim karakteristikama ferate, slikama neophodne opreme za korišćenje ferate i potencijalnim opasnostima koje mogu zadesiti korisnike ferate. Pristup kroz šumu je markiranom stazom i traje oko 15 minuta.

Mapa puta od Beograda
Via ferrata Mučanj - info tabla
Informativna tabla - foto Janko Grbić

Ulazna vertikala D pa laganiji delovi

Ferata počinje ulaznom vertikalom od dvadesetak metara, što je i najteži deo ferate ocenjen sa D. Potom izlazi se na greben dužine 100 metara, težine B. Tu se nalazi široka polica gde se može odmoriti.  Posle grebena sledi druga vertikala opremljena nogostupima, težine B/C i visine 60 metara. Nakon vertikale ponovo sledi lakši deo grebenskog penjanja i traverzi kroz šumu. Ovaj deo dugačak je oko 150 m i ocenjen sa B. Sledeći segment je stenovita barijera visine oko 60 m i ocene C/B. Nakon nje se izlazi na široku ploicu i nastavlja laganom traverzom od 50 m i ocenom A.

Via ferrata Mučanj - vertikala
Via ferrata Mučanj - vertikala
Via ferrata Mučanj - stenoviti okrajci
Raznovrsnost ferate
Via ferrata Mučanj - traverza
Traverza

foto: Tomislav Topalović

Pećina Bože Javorca

Traverza vas dovodi do uskog kanala dužine 5 m koji se mora preći puzeći. Njime se ulazi u pećinu Bože Javorca, do sada neiskorišćenog turističkog potencijala, jer je pre izgradnje ferate bilo nebezbedno stići do nje. Tu se može odmoriti i uživati u pogledu na Katiće. Nakon pećine sledi završni deo ferate, dužine oko 50 m i ocene C/B. Završni deo kreće vertikalom iz pećine,  opremljenom nogostupima. Potom se, pred sam kraj ferate, izlazi na oboreni teren . 

Pećina Bože Javorca
Pećina Bože Javorca
Via ferrata Mučanj - verikala_02
Još jedna verikala
Via ferrata Mučanj - verikala_03
Izlazna verikala

foto: Tomislav Topalović

Vidikovac pa silazak

Ferata izlazi neposredno pored vidikovca, skoro na sam vrh Mučnja. Nagrada za uložen trud i savladanu feratu biće fenomenalni pogledi na veliki deo Srbije. Potom se utabanom stazom spušta do makadamskog puta i dalje do podnožja. Dužina puta u silasku je oko 4 km i potrebno j oko 1 h hoda.

Via ferrata Mučanj - foto Nikola Tomić
Via ferrata Mučanj - foto Nikola Tomić
Via ferrata Mučanj - foto Nikola Tomić2
Via ferrata Mučanj - foto Nikola Tomić
Via ferrata Mučanj - kraj ferate foto Janko Grbić
Kraj ferate - foto Janko Grbić
Via ferrata Mučanj - ka vidikovcu foto Janko Grbić
Ka vidikovcu - foto: Janko Grbić
Via ferrata Mučanj - vidikovac foto Janko Grbić
Vidikovac - foto: Janko Grbić
Via ferrata Mučanj - panorama foto Janko Grbić
Panorama - foto: Janko Grbić

Via ferrata Mučanj - uslovi za kretanje feratom

  • Ferratom mogu da se kreću isključivo psihofizički spremni planinari uz upotrebu sertifikovane opreme koja obuhvata pojas, šlem, via ferrata set.
  • Nije dozvoljeno kretanje ferratom neiskusnim penjačima i maloletnim licima bez pratnje punoletne osobe.
  • Planinarima koji nisu aktivni alpinisti preporučuje se unajmljivanje vodiča za Via ferrate.
  • Praporučeno je sa sobom poneti minimum 1,5 l vode
  • U slučaju nevremena spustiti se najbližom stazom za evakuaciju
  • VIA FERRATU KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!

Sve potrebne informacije možete dobiti u prostorijama Turističke organizacije opštine Ivanjica, na telefon +381 (0) 32 665-085, e-mail adresu: office@ivatourism.org

Via ferrata Mučanj - dodatni sadržaj

Smeštaj

  • Hotel „Katići“
  • Brvnare Logos
  • Pansion Obradović

Zahvaljujemo se direktoru Turističke organizacije opštine Ivanjica, gospodinu Janku Grbiću na informacijama i ustupljenim fotografijama.

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email