Viaferrata-balkan

VIA FERRATA LIPOVAC

Via ferrata Lipovac se nalazi u naselju Lipovac, opština Aleksinac u Nišavskom okrugu. Od grada Aleksinca udaljena je 17 km, a od glavnog grada Srbije oko 230 km. Napravljena je na steni iznad Manastira Sveti Stefan, na padinama planine Ozren. Feratu je izgradilo lokalno planinarsko društvo PSK Brđanka iz Aleksinca, u sklopu projekta „Put slobode“. Projekat je podržan od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije. Korišćenje ferate je za sada besplatno a po informacijama naplaćivaće se od sledeće godine. Obavezna je najava kod kluba PSK Brđanka kako bi vam dali ključ od merdevina koje se nalaze na ulazu u feratu. Takođe, preko kluba možete iznajmiti i obaveznu opremu ukoliko nemate svoju, kao i vodiča na ferati.

osnovne informacije

Region – Južna i istočna SrbijaUkupna dužina: 190 m
Okrug – Nišavski

Visinska razlika: 90 m

Opština – AleksinacOkvirno vreme prelaska: 45 min

Mesto – Lipovac

Vreme pristupa: 10 min
Planina – OzrenVreme povratka: 10 min
 Koordinate – 43.562752,  21.8375897Godina gradnje: 2022
Ocena ferate: B 

Viа ferrata Lipovac - pristup

Pristup ferati je lak i jednostavan. Nakon isključenja sa auto puta treba se voziti još oko 25 min asfaltnim putem kroz lokalna sela. Startna tačka je Manastir Sveti StefanPored manastira se nalazi veći parking gde možete ostaviti svoje vozilo. Od parkinga se treba malo vratiti, preći mostić preko reke i krenuti na gore asfaltnim putem. Put prolazi pored manastira i potom ulazi u šumu. Lepom šumskom stazom brzo se stiže ispod stene do početka ferate. Pored ulaza u feratu nalazi se tabla sa natpisom projekta. Čekaju se table sa putokazima i osnovnim informacijama o ferati.  Via ferrata Lipovac počinje metalnim merdevinama. Kada nema nikoga na ferati one su skinute i zaključane. Zato se treba  prethodno najaviti ljudima iz kluba.

Via ferrata Lipovac - Mapa puta od Beograda
Mapa puta od Beograda
Via_ferrata_Lipovac-Mapa2
Manastir Sveti Stefan na mapi
Parking
Tabla na ulazu
Merdevine

Prva vertikala

Nakon ulaznih merdevina ferata nastavlja dužom vertikalom. Vertikala je opremljena sa mnogo veštačkih dodataka koji se koriste i kao nogostupi i kao rukohvati. Oni su postavljeni u nizu i na malom rastojanju, tako da je kretanje lako. Takođe, sajla je postavljena blizu njih, ravnomerno klinovima pričvršćena za stenu. Duž penjanja vertikalom pružaju se lepi pogledi na prirodu oko manastira, kao i planine u daljini.

Via ferrata Lipovac - Vertikala početak
Početak vertikale
Via ferrata Lipovac -Vertikala u nastavku
Nastavak vertikale
Via ferrata Lipovac - Vertikala gornji deo
Gornji deo vertikale

Predah pa nastavak

Nakon završetka vertikale izlazi se na zaravnjeni, zemljani deo u šumi. Tu se može napraviti pauza i predahnuti. Takođe, odatle je predviđena staza za evakuaciju. Ubrzo nakon toga, ferata ponovo izlazi na stenu i blažim usponom dolazi do druge verikale. Odatle se već vidi vrh stene i veliki drveni krst na njemu. Ipak, ferata ne ide direktno gore već skreće u desno. Posle vertikalnog dela dolazi kraći horizontalni deo koji je svakako doneo raznovrsnost ferati. I ovaj deo opremljen je sa mnogo veštačkih dodataka i lagan je za prelazak. Nakon horizontale sledi još jedan vertikalni deo kojim se izlazi na vrh ferate.

Via ferrata Lipovac - Središnji deo
Središnji deo
Via ferrata Lipovac - Izlaz iz središnjeg dela
Izlaz iz središnjeg dela
Via ferrata Lipovac - Druga vertikala
Druga vertikala
Via ferrata Lipovac - Horizontala
Horizontala
Via ferrata Lipovac - Izlaz iz horizontale
Izlaz iz horizontale
Via ferrata Lipovac - Završna vertikala
Završna vertikala

Kraj ferate i silazak

Via ferrata Lipovac završava na vrhu stene iznad manastira. Tu se nalazi veliki drveni krst, vidljiv i sa parkinga. Sa vrha se pruža predivan pogled na okolinu. U nastavku možete produžiti pravo ka vrhu Leskovik. Stazom koja skreće ulevo brzo se vraća ka manastiru i parkingu.

Via ferrata Lipovac - Krst na steni
Drveni krst na vrhu stene
Via ferrata Lipovac - Krst na steni
Drveni krst
Via ferrata Lipovac - Natpis na steni
Ime kluba napisano na steni
Via ferrata Lipovac - Manastir ulaz
Ulaz u manastir
Via ferrata Lipovac - Manastir dvorišt
Manastir
Via ferrata Lipovac - Tabla_u naselju
Tabla sa pešačkim stazama

Via ferrata Lipovac - dodatni sadržaj

Šta se još može obići u bližoj okolini

  • Vrh Leskovik 1174 m.n.v. – najviši vrh planine Ozren
  • Oko 170 km markiranih planinarskih staza na Ozrenu
  • Nekoliko smerova za sportsko penjanje
  • Manastir Sveti Stefan
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email