Entitet – Federacija Bosne i Hercegovine

Kanton/Županija: Tuzlanski

Opština – Kladanj

Mesto – Brateljevići

Planina – Konjuh

Koordinate – 44.22277, 18.62802

Ocena ferate: B/C

Fizička zahtevnost: 3/5

Tehnička ocena: 4/5

Eksponiranost: 4/5

Godina gradnje: 2020

Dužina: 200 m

Visinska razlika: 150 m

Vreme penjanja: 1,30 h

Vreme pristupa:  10 min

Vreme povratka: 45 min

Via ferrata Paolo Dieci izgrađena je na obroncima planine Konjuh, pored naselja Brateljevići u opštini Kladanj. Od grada Kladnja udaljena je manje od 7 km a od državne granice sa Srbijom (granični prelaz Mali Zvornik) 88 km.

Pristup autom: Dolazak do ferate je preko Kladnja, od magistralnog puta M-18 koji spaja Bijeljinu i Sarajevo. Ukoliko se iz Srbije dolazi preko graničnog prelaza Mali Zvornik (slika 1) najpre se ide magistralnim putem M-19 koji se kod Vlasenice odvaja na M-19.2 i neposredno pre Kladnja spaja na magistralni put M-18. U samom gradu Kladnju se odvaja desno sa magistralnog puta i dalje vas uz reku Drinjaču vodi dobar regionalni put ka selu Brateljevići do samog starta staze koji je od skretanja udaljen 8 km (slika 2). Može se parkirati sa leve strane puta, odmah uz reku i direktno preko puta ulaska u stazu ili stotinjak metara ranije, sa desne strane, gde se spušta zemljani put kojim se silazi sa ferate. Sam ulazak na stazu ka ferati je na krivini pa treba voditi računa.

Slika1: Put do ferate od graničnog prelaza Mali Zvornik
Slika2: Put do ferate od skretanja kod Kladnja

Na početku staze, odmah uz put, nalaze se dve table sa informacijama o ferati (slike 3 i 4).

Slika3: Tabla1 na početku staze
Slika4: Tabla2 na početku staze

Za početak treba preći jednu manju stenu sa nekoliko metalnih gazova, bez sajle (slika 5), nakon čega se markiranom šumskom stazom (slika 6) brzo stiže na start same ferate (slika 7). Preko nekoliko metalnih gazišta ulazi se u prvi deo ferate koji je sportskog tipa, odnosno bez veštačkih gazišta/hvatova, sa umerenim nagibom i eksponiranošću (slika 8). Taj deo je nešto lakši i ocenjen najmanjom ocenom A, mada nije neatraktivan ukoliko penjete bez korišćenja sajle (sem naravno za osiguravanje).

Slika5: Stena na početku staze
Slika6: Šumska staza do starta ferate
Slika7: Start ferate
Slika8: Prvi deo – bez metalnih gazišta/hvatova

Nakon toga se dolazi do vertikalnih ploča (slika 9), gde počinju i veštačka gazišta/hvatovi, ali se znatno povećava i nagib, kao i eksponiranost stene, te i ocene ovih delova rastu najpre na B a potom i C. Postoji par komplikovanijih detalja koji zahtevaju razmišljanje, spretnost i maksimalnu pažnju, te ne čudi tehnička ocena 4/5. Nakon prelaska vertikalnih delova, na samom kraju se izlazi na greben, još koji metar laganog penjanja i stiže se do kraja ferate (slika 10). Od završetka ferate markiranom stazom ide se do vrha Krš (970m) koji je obeležen zastavom BIH (slika 11), a tu je i kutija sa sveskom za upis (slika 12). Odatle se lepom šumskom stazom spušta do početne tačke ferate. Podrazumeva se korišćenje propisane opreme za kretanje via feratom. Krajnji utisak je vrlo pozitivan, iako je ferata kratka ima zahtevnijih delova koji povećavaju atraktivnost, greben je vrlo interesantan a i pružaju se lepi pogledi, pogotovo sa vrha.

Slika9: Vertikalni deo
Slika10: Završni deo
Slika11: Vrh Krš 970m
Slika12: Vrh Krš 970m

U galeriji možete pogledati više slika sa ferate.

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email