Region – Južna i istočna Srbija

Okrug – Braničevski

Opština – Petrovac na Mlavi

Mesto – Ždrelo

Planina – Mali Vukan (Homoljske planine)

Koordinate – 44.27493, 21.52509

Ocene ferate po deonicama:

I – C, A

II – B

III – C

IV – B

V – C, D

VI – B. A

VII – B, A

VIII – C/D

IX – B, A

X – B, A

XI – C

XII – D

Godina gradnje: 2019

Ukupna dužina: 1100m (do Kudelinove tvrđave)

Dužina postavljene sajle: 400m

Visinska razlika 330m

Okvirno vreme prelaska: 3h (za grupu)

Vreme pristupa: 5 min

Vreme povratka: 60 min

Via ferrata Gornjak se nalazi u naselju Ždrelo, opština Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu. Od gradskog naselja Petrovac na Mlavi udaljena je15 km, a od Banje Ždrelo svega 5 km. Od glavnog grada Srbije udaljena je oko 130 km. Ferata je napravljena na stenama Malog Vukana u masivu Homoljskih planina. Feratu je, uz pomoć lokalne samouprave, izgradilo Planinarsko društvo “Gornjak” iz Petrovca na Mlavi, koje je i staralac ferate. Svakako treba pohvaliti njihov rad i entuzijazam jer je ovo tek druga via ferata u Centralnoj Srbiji. Korišćenje ferate je besplatno ali je obavezno prijavljivanje popunjavanjem obrasca u restoranu “Kod Rajka” koji se nalazi preko puta ferate. Neposredno pre ulaska u feratu stoji info tabla, a malo ispred nje (direktno preko puta restorana) je veći prostor za parkiranje.

Pogled sa ferate na restoran i parking
Info tabla na početku ferate

Preko PD “Gornjak” možete iznajmiti opremu ukoliko nemate svoju, kao i vodiča ukoliko vam je potreban, što je svakako preporučljivo ukoliko nemate dovoljno iskustva a ne idete sa nekom organizovanom grupom. Uostalom, na tabli i stoji natpis da neiskusnim penjačima nije dozvoljeno kretanje feratom, kao ni maloletnim licima bez pratnje punoletne osobe.

Ovo je sportska via ferata jer je opremljena samo čeličnom sajlom za osiguravanje, bez veštačkih gazišta/hvatova. Iz tog razloga je okarakterisana kao teška i fizički zahtevna, što je opet individualna stvar u zavisnosti od ličnog iskustva i penjačkih sposobnosti. Ferata je svakako vrlo atraktivna, pogotovo ako je penjete na sportski način, korišćenjem sajle samo za osiguravanje a napredujete u smeru pomoću prirodnih hvatova i gazišta u steni.  Ako pričate da ferata i nije nešto a pridržavate se i vučete za sajlu, pokušajte ponovo bez toga. Hvatovi su odlični da može lepo da se napreduje i bez sajle, samo proverite dobro svaki i vodite računa o odronjavanju.

Sajla na ferati
Kretanje po steni

Ferata se sastoji od 12 deonica, odnosno 12 stena različite tehničke zahtevnosti i eksponiranosti (gore možete videti ocene po deonicama). Inače, pored svih deonica, osim IV I XII, postoje staze za evakuaciju sa ferate. Nakon kraćeg hoda od parkinga gde treba podesiti i proveriti opremu, stižete podno prve stene, na start ferate. Ako se odvojite još malo naniže možete videti i jednu manju pećinu. Ulaz u feratu je namerno malo teži i nezgodniji (zato i nosi ocenu C), kao uvodni ispit i selekcija da bi oni kojima je to veliki problem odmah odustali.

Početak ferate
Jedan od detalja na ferati

Dalje se nastavljaju deonice različite zahtevnosti, sve do završne i najteže deonice XII. Ona nosi ocenu D jer je potpuno vertikalna, viša i eksponiranija od drugih. Ipak, hvatovi su dosta dobri da se može popeti i bez korišćenja sajle za kojom pak možete posegnuti kao ispomoć ukoliko niste sigurni. Ubrzo nakon prelaska deonice XII sačekaće vas tabla sa natpisom “čestitamo uspešno ste prešli feratu”. Odatle imate više opcija za silazak. Par minuta hoda deli vas od ostataka Kudelinove tvrđave a odatle je najbrži silazak strmom markiranom stazom do česme “4 lule” (na stazu ka česmi se možete uključiti i pre tvrđave) i potom još oko 5 min do početne tačke. Druga opcija je da od tvrđave nastavite lepom grebenskom stazom do vrha Mali Vukan (746 mn/v) za šta će vam biti potrebno oko 1,5h hoda, a odatle se do česme “4 lule” možete spustiti laganom šumskom stazom (još oko 1h hoda).

Sekcija XII
Tabla na kraju ferate
Kudelinova tvrđava
Mapa staze

U galeriji možete pogledati više slika sa ferate.

Dodatni sadržaj:

Šta se još može obići u bližoj okolini

 • Mali Vukan 746m (u produžetku ferate)
 • Veliki Vukan 825m (u nastavku grebena)
 • Manastir Blagoveštenje Gornjačko
 • Manastir Gornjak
 • Terme Ždrelo
 • Ježevac 675m (sa druge strane klisure) i drugi vrhovi Homoljskih planina

 

Hrana

 • Restoran ribnjak “Kod Rajka” – preko puta ulaska u feratu
 • Restoran sa prenoćištem Gornjak – 2,9 km od ferate
 • Restoran “Vrata Homolja” – u Ždrelu, 4 km udaljen od ferate
 • Etno restoran Banja Ždrelo – u sklopu Terma Ždrelo, 5 km od ferate

 

Smeštaj

 • Smeštaj Simonović Ždrelo – 2.2 km od ferate
 • Restoran sa prenoćištem Gornjak – 2,9 km od ferate
 • Novapark apartmani Ždrelo – 3.6 km od ferate
 • Terme Ždrelo – 5 km od ferate
 • Smeštaj Skuratenko – Malo Laole, 7 km od ferate

 

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email