Entitet – Federacija Bosne i Hercegovine

Kanton/Županija: Hercegovačko-neretvanski

Grad – Mostar

Mesto – Blagaj

Planina – Velež

Koordinate – 43.25334, 17.90344

Kondiciona težina: 2/10

Tehnička težina: 4/10

Dužina staze: 6 km (cela staza)

Visinska razlika: 370 m

Dužina vertikala: 5-30 m

Vreme ture: 2,5 – 4 h

Via ferrata Vulin potok nalazi se u mestu Blagaj, udaljena oko 14 km od Mostara, 140 km od Sarajeva, a od graničnog prelaza Mali Zvornik u Srbiji 265 km (slika 1). Izgrađena je na padinama Veleža, ispod 200 m visoke kamene litice na čijem se vrhu nalazi tvrđava Herceg Stjepana Kosače iz 15-og veka, po čijoj je tituli Hercegovina i dobila ime (slike 2 i 3). Ferata se nalazi blizu izvora reke Bune, najvećeg krašog izvora u Evropi, pored koga je izgrađena Derviška Tekija, kuća derviša iz 16-og veka. Ferata nosi naziv po Vulinom potoku, levoj pritoci Bune.

Slika1: Blagaj na mapi
Slika2: Mapa staze (EKO Blagaj - Ferata - Stari grad)
Slika3: Stari grad Blagaj - tvrđava Herceg Stjepana Kosače
Slika4: Vrelo Bune i Derviška Tekija

Ferata počinje u Eko-centru Blagaj, na levoj obali reke Bune,150 metara udaljenom od izvora reke Bune, u kojem se nalaze i dve veštačke stene za sportsko penjanje. Ferata ima veštačka gazišta/hvatove od armaturnog čelika i jaku sajlu sa lako prelaznim čvorovima. Sastavljena je iz više skokova, gde najveći ima visinu od 30 m. Ferata prolazi atraktivnim kanjonom Vulinog potoka, dužine 1.500 m, koji i pored toga što gotovo da nema vode obiluje fantastičnim geološkim formacijama, kao i biljnim i životinjskim svetom. Prolazi se kroz uske klance i vertikale koje su nekada bile vodeni slapovi (slike 4 i 5). U kanjonu se nalaze i dva penjačka skloništa. Pri silasku s ferate prolazi se pored pomenute tvrđave odakle se pruža fenomenalan pogled na okolinu i meandre Bune i Bunice, koje se stapaju s Neretvom.

Obavezno je korišćenje propisane opreme za via feratu. Ukoliko nemate iskustva u penjanju ferata i ne idete sa organizovanom grupom možete se prijaviti na Adrenalin Tour Blagaj, kod domaćina “Omladinski klub Novi Val” u Eko centru Blagaj (office@novival.info).

Slika4: Kanjon Vulinog potoka - izvor: novival.info
Slika5: Kanjon Vulinog potoka - izvor: novival.info
Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email