Entitet – Federacija Bosne i Hercegovine

Kanton/Županija: Hercegovačko-neretvanski

Grad – Mostar

Planina/brdo – Brdo Fortica

Koordinate – 43.34439,17.82461

Ocena ferate: A (lakša staza)/C (srednje teška staza)

Via ferrata Fortica je izgrađena na brdu koje se izdiže iznad grada Mostara i preko kog vodi lokalni put za Podveležje. Ustaljeni naziv za ovo brdo  je Fortica, po čemu je i ferata dobila ime, a sam naziv potiče od italijanske reči “fortezza” što znači utvrđenje, jer se na njemu nalaze austrougarska i italijanska utvrđenja. Ferata je izgrađena na lokalitetu „Đavolje stepenice“, na steni Stolac, jednom od vrhova brda (467 mn/v). Od grada se može doći autom (4,5 km) do parkinga udaljenog 400 m od ulaza u feratu (slika 1), a može se doći i pešačkom stazom (oko 1,5 km) (slika 2).

Slika1: Prilaz autom - mapa
Slika2: Prilaz pešice - mapa

Početkom 2016-e god. pokrenuta je inicijativa za uređenjem sportsko-avanturističkog parka „FORTICA“, kao projekat „Brdsko-biciklističkog udruženje MTBA“ iz Mostara, koje je osnovano sa ciljem promocije brdskog biciklizma, zdravog života i sporta uopšteno, kao i unapređenja turističke ponude i promocije prirodnih lepota BiH. Park nudi mnoštvo staza za pešačenje kao i druge avanturističke sadržaje pored via ferate (sportsko penjanje, zip lajn, brdski biciklizam itd)

Ferata ima dva pravca uspona; lakši (ocena A) i srednje teški (ocena C). Oba pravca vode na samu ivicu uzvišenja i vidikovac sa kog se pruža prelep pogled na stari deo grada Mostara sa starim mostom. Na ferati se nalazi i jedan viseći most, dužine 35 m (slike 3 i 4).

Slika3: Viseći most - foto: Slađana Vitanović
Slika4: Viseći most - foto: Slađana Vitanović

Obavezno je korišćenje propisane opreme za via feratu (kaciga, pojas, via ferrata set). Ukoliko nemate svoju možete je iznajmiti po ceni:

  • Kaciga i rukavice – 5 BAM
  • Pojas – 5 BAM
  • Ferata set – 10 BAM

 

Takođe, ukoliko nemate iskustva možete iznajmiti i vodiča (cena vodiča po dogovoru). Sva uputstva i usluge vodiča možete dobiti u planinarskom domu udruženja koji je smešten u obnovljenom, bivšem italijanskom bunkeru iz II svetskog rata, u centralnom delu Parka Fortica koje je i polazno mesto svih aktivnosti koje se nude u parku.

DODATNI SADRŽAJ:

Pešačke staze, zip-line, sportsko penjanje, brdski biciklizam

Smeštaj i hrana

Planinarski dom udruženja MTBA – raspolaže sa 12 kreveta a osim smeštaja pruža i ugostiteljske usluge tradicionalnih jela i pića svim posetiocima.

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email