Viaferrata-balkan

Otvorena nova ferata u Srbiji – Via ferata Lipovac

U nedelju 09. oktobra otvorena je nova via ferata u Srbiji, via ferata Lipovac. Mi smo prošlog vikenda išli da je isprobamo, te vam prenosimo naše utiske.

Via ferata Lipovac – Osnovne Informacije

Via ferata Lipovac izgrađena je u naselju Lipovac, 17 km udaljenom od Aleksinca. Nalazi se na padinama planine Ozren, na steni na čijem vrhu se nalazi veliki krst. Stena se nalazi malo iznad Manastira Sveti Stefan. Feratu je, u sklopu projekta „Put slobode“ izgradio lokalni klub PSK Brđanka. Duga je 190m, sa visinskom razlikom od 90m i ocenom težine „B“.

Stena na kojoj se nalazi ferata
Stena na kojoj se nalazi ferata
Parking
Via ferrata Lipovac - Manastir dvorišt
Manastir

Via ferata Lipovac – Lični utisci

Na prvom mestu sve pohvale za rad, energiju i veliki entuzijazam članova PSK Brđanka. Izgradnja ferate će poboljšati mršavu ponudu ferata u Srbiji i doprineti promociji ovog kraja. Vidi se da se na ferati ozbiljno radilo i da je ferata potpuno bezbedna. Naš utisak je da je mogla biti malo teža. Neki veštački dodaci (pogotovo oni odmah ispod sajle na horizontalnom delu) mogli su slobodno da se preskoče, pogotovo što je ferata kratka.

Ipak, s obzirom da se planira još jedan (ulazni) deo ferate, sa dugačkim visećim mostom, nadamo se da će biti još atraktivnija. Ferata se nalazi u prelepom ambijentu i pruža lepe poglede. Pristup i silazak je brz i jednostavan i to je veliki plus. Takođe, pored ferate, na Ozrenu je i oko 170 km markiranih pešačkih staza koje nude dodatne sadržaje planinarima.

Via ferrata Lipovac - Vertikala gornji deo
Gornji deo vertikale
Via ferrata Lipovac - Horizontala
Horizontala
Pogled sa vrha ferate
Pogled sa vrha ferate

Ferata će se naplaćivati !?

Ono što je, po nama, minus je to što će se, bar po najavama, via ferata Lipovac od sledeće godine naplaćivati. Klub koji je izgradio feratu svakako ima pravo na to, s obzirom da su korisnici manastirskog zemljišta kome pripada i stena na kojoj je ferata izgrađena. Možda i mora tako jer živimo u zemlji u kojoj se najčešće nema sluha za stvari koje ne donose trenutnu dobit već dugoročni turistički potencijal. Naime, kako smo čuli, niko od opštinskih funkcionera nije čak ni našao za shodno da dođe na otvaranje ferate. Sa druge strane, svedoci smo da su ferate u okruženju, iako duže i kompleksnije, potpuno besplatne, a opet se održavaju, unapređuju dodatni sadržaji i pri tome izuzetno doprinose promociji kraja u kojoj se nalaze.

Pozivamo vas da isprobate feratu, a za sve informacije i najavu obratite se klubu PSK Brđanka. Uskoro ćete na našem sajtu moći da pročitate detaljne informacije o ovoj ferati. Takođe, šaljite nam i vaše utiske sa ferate.

viaferrata.rs 24.10.2022.

Podeli:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ostavite odgovor