MAĐARSKE VIA FERRATE EPIZODA 2 – ČESNEK

Česnek je prelepo seoce u županiji Vesprem, sa manje od 600 stanovnika. Simbol sela je tvrđava Česnek koju smo takođe obišli. Bili smo smešteni u apartmanu Devenji (Dévényi Vendégház) koji je za svaku preporuku. Jako lep četvorokrevetni apartman uključuje kuhinju, terasu, prostrano dvorište sa parkingom, malim dečjim igralištem i prostorom i priborom za roštilj. Smeštaj se nalazi na 5 min hoda do tvrđave. Iako je po gugl mapi najbrži put preko Horgoša, odlućujemo da idemo preko Kelebije, nadajući se manjoj gužvi na granici. To je uostalom i oko 65 km kraći i dosta interesantniji put i prijatno smo iznenađeni odličnim putevima na toj ruti.

Ovo je naš drugi dan boravka u Česneku i nakon penjanja via ferata u dolini Cuhe u nedelju ujutru krećemo ka klisuri Komoš koja se ugnezdila između dva brda podno tvrđave. Kao što smo već pisali, putokazi ka feratama su problematični ali nije problem naći ih. Na glavnom putu, tačno ispod tvrđave, nalazi se i kućica koja na ogradi ima reklamu za ferate, te se tu možete informisati i iznajmiti opremu ukoliko nemate svoju.

Silazimo u klisuru i odlazimo do poslednje u nizu, ferate “Futrinka Ucca“. Početno zagrevanje i uživanje u najlakšoj ferati u klisuri, sa težinskom ocenom B/C. Ulazni deo je malo teža vertikala ocene C, ali ima veliko gazište na izbočenoj steni pa ne predstavlja problem. Nakon toga sledi kraći most pa lagana kosina na zemljanoj podlozi, sa ocenom B, te još jedna malo teža vertikala ocene C, sa više veštačkih gazišta, i potom završavna kosina ocene B nakon koje ferata završava na brdu preko puta tvrđave, sa lepim pogledom na nju i okolinu. Spuštanje je stazom koja ide paralelno sa feratom i brzo se stiže u klisuru.

Nakon zagrevanja i opuštanja vreme je za “MZ/X“, najtežu feratu, ne samo u ovoj klisuri, nego uopšte na sve tri lokacije koje smo obišli, bar po oceni jer jedina ima upisan i karakter F u svojoj težini. Tačnije, ocena ferate je E/F, što je ocena prvog segmenta koji se sastoji iz dva dela. Obzirom da je ulazni deo nešto lakši a nakon njega sledi vertikala iz previsa u glatkoj steni, upoređujući i sa ocenama drugih teških ferata, slobodna procena je da je prvi deo segmenta težine E a pomenuta verikala ocene F. Lično smo se i najviše pomučili oko ovog detalja i pored jednog veštačkog dodatka iznad ulaznog previsa, jer glatka stena koja onemogućava upor nogama i veliki razmak do narednog klina zahtevaju improvizaciju i dobru koordinaciju, uz dovoljno snage da se izvuče na sledeći nivo. Nakon ovog dela sledi vijetnamski most pa takođe zahtevna horizontala, u previsu i bez dobrih gazišta, a koja je blago usmerena na gore i na kraju prelazi u kosinu što crpi dosta energije i snage. Nakon izlaska na gornji nivo ferata se spaja sa feratom “Várpanoráma út“ (ocene D) te njom nastavljamo segmentima različite težine (B, C i D) sve do kraja koji je zajednički sa prvom feratom koju smo popeli.

Spuštamo se u klisuru, malo odmaramo i krećemo na treću rutu, poslednju za ovaj boravak u Česneku. Da bi popeli i jednu koja se penje na drugu stranu, ka tvrđavi, odlučujemo se za lakšu od dve varijante, feratu “Ostromlók útja“ (ocene C), dok težu rutu, feratu “Tálos Zoltán emlékút“ (težine E) ostavljamo za sledeći put. Na ovoj ruti se smenjuju segmenti ocenjeni sa B i C ali je ipak dosta teža od ferate “Futrinka Ucca“. Ulaz je vertikala ocene C, malo nezgodniji i teži deo od proseka, ali ima veštačkih dodataka. Nakon toga je laganiji deo ocenjen sa B pa sledi malo duža horizontala težine C  presečena sa nekoliko kosih delova koji je podižu naviše, da bi se na kraju izašlo laganim vertikalnim delom ocene B. Nakon izlaska sa ferate, ubrzo se skreće levo na lepu šumsku stazu koja ide uz stenu za sposrtsko penjanje i brzo stiže pod tvrđavu.

Na kraju našeg boravka obilazimo i tvrđavu. Njeno radno vreme je od 10 do 18 časova, a cena karte 700 forinti (oko 230 din). Vredi obići ovo lepo i uređeno utvrđenje sagrađeno oko 1263.godine, nakon invazije Tatara na Evropu.

Posle posete tvrđavi odlazimo zadovoljni iz Česneka, kome ćemo se sigurno vratiti, a nas put dalje vodi ka feratama u Tatabanji, o čemu pišemo u narednoj epizodi ovog serijala.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.